Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Kraftig konkursvekst i august

Antall konkurser og tvangsavviklinger i august i år var hele 28 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Antall konkurser og tvangsavviklinger økte hele 28 prosent i august i år forhold til august i fjor. Hittil i år ligger tallene 7,7 prosent over samme periode i fjor, heder det i en pressemelding fra Bisnode.

– Når vi ser på månedene juni og august, registrerer vi en sterk økning i konkurser og tvangsavviklinger. Det kan tyde på en begynnende trend for deler av næringslivet som ikke er noe hyggelig, uttaler kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Over 3.000 konkurser

Hititil i år er 3.063 bedrifter, ifølge pressemeldingen, slått konkurs, og 1.021 bedrifter er tvangsoppløst på landsbasis. Det er en økning på 5,6 prosent for konkurser og hele 14,6 prosent for tvangsavviklinger sammenlignet med i fjor. Samlet blir økningen 7,7 prosent.

– Den store økningen i konkurser vi har sett de siste månedene kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs. Det er derfor svært viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører med tanke på konkursrisiko, sier Ruud.

Byggebransjen på konkurstoppen

Det er Hotell og Restaurant, med økning på 28,2 prosent og Bygg- og anleggsbransjen, med økning på 13,3 prosent som, ifølge Bisnode, sliter mest. ­

– Dette er et paradoks når vi ellers hører at norske hoteller og restauranter har hatt gleden av en svak norsk krone og økt turisme, samt at byggebransjen opplever høye boligpriser og stor etterspørsel, sier Ruud.

Hordaland er det fylket med størst økning i konkurser og tvangsavviklinger hittil i år, med 42,9 prosent, med Aust-Agder som en god nummer to, med 24,6 prosents økning.