Næringspolitisk talskvinne Line Henriette Hjemdal (KrF) sier partiet er åpne for vurdering om delprivatisering av Statkraft. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

KrF snur – åpner for delprivatisering av Statkraft

KrF var tidligere i år negative til forslaget fra Høyre om å delprivatisere Statkraft, men sier de nå er åpne for ny vurdering.

– Det er lov for Høyres programkomité å tenke høyt. Men vannkraftressursene tilhører fellesskapet, sa næringspolitisk talskvinne Line Henriette Hjemdal (KrF) i vår. Nå er det derimot snakk om ny vurdering, ifølge Dagens Næringsliv.

– KrF er åpne for å se på organiseringen av Statkraft og deres forretningsområder. Jeg er også åpen for delprivatisering av annen virksomhet enn kraftproduksjonen i Norge. Jeg er sikker på at dette spørsmålet vil bli drøftet i KrFs videre programprosess, sier Hjemdal.

Nestleder i Høyres programkomité, Nikolai Astrup, bekrefter at partiet vurderer å programfeste delprivatisering. De har foreslått at kontantstrømmen fra norsk vannkraft skal gå uavkortet til staten for å unngå beskyldninger om å «selge arvesølvet».

Både Venstre og Frp er positive til forslaget. Sivert Bjørnstad, Frp-medlem i Stortingets næringskomité, sier de ikke har konkludert, men at privatisering blir lettere når vannkraftinntektene sikres staten.