Rannveig R. Landet, direktør for energi og miljø i BNL

Kommentar: Utslippsfrie byggeplasser; vi er med

BNL hilser krav om utslippsfrie eller fossilfrie byggeplasser velkommen, men vi anbefaler at kravene stiller med klokskap og i dialog med næringen, skriver Rannveig Ravnanger Landet, dir. miljø- og energipolitikk i Byggenæringens Landsforening, BNL i en kommentar.

Alle de 15 bransjene i Byggenæringens Landsforening er enige om å bidra til å begrense global oppvarming i tråd med FNs og Norges målsettinger. Dette er også nedfelt i BNLs Grønt skifte –byggenæringens bidrag til løsning av 2016.

Bygg- og anleggssektoren har mye å bidra med. Visjonen om lavutslippssamfunnet vil for bygg- og anleggssektorens del kreve konvertering til fornybar energi, energieffektivisering og fossilfri drift av bygge- og anleggsplasser. Transport og utslipp fra materialproduksjon utgjør store deler av utslippene knyttet til vår sektor og må inkluderes. Miljøkonsekvenser og utslipp fra hele livsløpet til bygg og anlegg må regnes med.

Utslippsfrie byggeplasser er nå høyt på agendaen takket være noen offensive byggherrer som stille krav om det i enkelte prosjekter. Jeg vil berømme spesielt Oslo Kommune som gjennom Omsorgsbygg har vist veien og som har invitert byggenæringen til dialog om løsninger. Nå er det mange andre, både offentlige og private byggherrer, som kommer etter.

Utslippsfrie og fossilfrie byggeplasser har vært på agendaen lenge i BNL. I 2007 kartla Byggemiljø de direkte utslippene fra vår sektor ved å gjennomgå SSBs nasjonale utslippstall. Den gang fant vi blant annet ut at ca 1,2 prosent av de norske utslippene (2004) var knyttet til selve bygge- og anleggsvirksomheten (dvs under utførelse). Det førte til at BNL i samarbeid med NHOs klimapanel og BNLs største entreprenørvirksomheter laget veiledningsmateriell til egne bedrifter om hvordan de kunne få ned utslippene fra byggeplass.

Mye kan gjøres (og gjøres) av næringen selv, men det er først når byggherrene begynner å stille krav at man får til store endringer. Det er byggherrene som bestemmer hva han de vil ha, og ved å stille kloke krav i anbud skaper de like konkurransevilkår i vår næring. Det blir dermed mulig å konkurrere på å levere beste og mest miljøvennlige løsning.

BNL hilser de offentlige byggherrenes krav om utslippsfrie eller fossilfrie byggeplasser velkommen. Vi anbefaler at kravene stiller med klokskap og i dialog med næringen. Våre bedrifter følger nøye med på hva som er tilgjengelig teknologi for utslippsfrie maskiner og utstyr og mange av dem er offensive overfor maskinleverandørene. Store anleggsmaskiner er kostbare investeringer. Det er heller ikke uten miljøkonsekvenser å skaffe ny maskinpark. Skal vi få til en god omleggingsprosess må de store byggherrene gi tydelige signaler om hva de vil kreve i tiden framover slik at vår næring kan gjøre trygge og fremtidsrettede investeringer i maskiner, utstyr og kompetanse. Det er ikke mulig å gjøre hele skiftet i en omgang, men med forutsigbarhet vil det bli både enklere og billigere.