Ill. A-Lab.

KIWI bygger miljøvennlig med nyskapende arkitektur

I 2019 åpner det som skal bli Norges grønneste dagligvarebutikk i Hokksund. Miljøbutikken får både gress, blomstereng og bikuber på taket. 

For to år siden arrangerte NorgesGruppen og KIWI en arkitektkonkurranse, der det ble kåret to vinnere.
Én av dem var Arkitektfirmaet A-Lab med konseptet «Grønn i svingene». Nå planlegger KIWI fire-fem slike butikker på landsbasis, og den aller første butikken i serien åpner i Hokksund i 2019.

- Grønnfargen forplikter
- I KIWI tar vi miljø og bærekraft på alvor. Det forplikter grønnfargen vår oss til, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.
KIWIs første miljøbutikk åpnet i Auli i Akershus høsten 2014, og i februar 2016 sto enda en miljøbutikk klar på Fjeldset i Elverum. De to miljøbutikkene rapporterer en energibesparelse på rundt 50 prosent. I 2017 åpner KIWI to miljøbutikker til, i Sande i Vestfold og på Dalgård i Trondheim.
«Grønn i svingene» er et nytt og grønnere butikkonsept, der man bruker erfaringer fra miljøbutikkene og samtidig tester ut nye miljøtiltak og løsninger.

Videreføring

– I KIWI tester vi kontinuerlig nye miljøbesparende tiltak i miljøbutikkene. Vi viderefører flere av tiltakene fra dagens miljøbutikker i «Grønn i svingene»-konseptet, samtidig som vi lanserer nye tiltak, forteller Jan Eilif Johansen, butikkutviklingssjef i KIWI, og trekker frem flere eksempler på tiltak i «Grønn i svingene».
- Det vil bli benyttet tre i tak -og veggkonstruksjoner og betong med lavt karboninnhold. Miljøvennlige materialer reduserer CO2- fotavtrykket. Det blir også LED-belysning, CO2-anlegg på kjøl og frys, og lokk på frysedisker og dører på kjøledisker, for å nevne noe, sier han.

Tilbake til røttene
KIWIs aller første butikk åpnet i Hokksund i 1979. KIWI-gründer Tor Kirkeng synes derfor det er ekstra hyggelig at den spektakulære butikken åpner i samme by.

– KIWI-eventyret startet i Stasjonsgata i Hokksund for snart 40 år siden. Siden den gang har vi vokst til en landsomfattende butikkjede med 650 butikker. Både KIWI og Hokksund har utviklet seg, og det er moro for oss at vi nå kan komme hjem med en helt spektakulær butikk i byen hvor det hele startet, sier Kirkeng, som har et håp om at butikken kan åpne 15. mars 2019 – på KIWIs 40-årsdag.
Den 2 000 kvadratmeter store butikken i Hokksund blir en av Norges største KIWI-butikker. Den får et rent design og gress, blomstereng og bikuber på taket.
– Åpningen i Hokksund vil representere noe helt nytt i bransjen. Butikken blir et bevis på at miljøvennlighet og arkitektur kan gå hånd i hånd, sier Kirkeng.

Ill. A-Lab.