Kebony utneves til Technology Pioneer 2014

World Economic Forum fremhever Kebony sitt potensial som en av verdens mest innovative og bærekraftige teknologier.

Fakta Kebony

Kebony har utviklet en metode for modifisering av tre som et alternativ til tradisjonelt impregnert virke, sibirsk lerk og tropisk tømmer.

Produktene fremstilles hovedsakelig av vanlig furu, lønn, Southern Yellow Pine og Radiata Pine - og brukes både ute og inne.

Ved fremstilling av produktene benyttes en alkohol som utvinnes av planteavfall fra landbruk, for eksempel fra sukkerproduksjon. Innsatsvesken er reaktiv og trenger inn i treverkets porer. Det tilføres også varme, slik at væsken polymeriseres inne i treverket. Man får da et nytt materiale med lang holdbarhet og økt styrke og hardhet.

Kebony har produksjon i Skien.

I dag arbeider 60 personer i Kebony.

Kebony har internasjonale produksjonsambisjoner og utvikler strategisk samarbeid på produksjon, teknologi og merkevareutvikling.

De viktigste markedene utenom Skandinavia er nå Tyskland, Frankrike, England, USA og Korea.

 

World Economic Forum mener at Kebony representerer høyt nivå i både teknologi og entreprenørskap, og har en teknologisk plattform som kan bidra til å løse globale problemer.

Kebony har utviklet et bærekraftig alternativ til tropiske tresorter og har blitt omtalt som et selskap som har potensial til å forandre næringslivet og samfunnet.

Kandidatene til rangeringen nomineres av medlemmer og samarbeidspartnere i World Economic Forum, og av publikum. Et utvalg komité, som består av teknologi- og innovasjonseksperter, akademikere og venturekapitalister, gjennomgår så alle kandidater før de gir sin innstilling til World Economic Forum.

Kebony følger i fotsporene til tidligere Technology Pioneers, inkludert Google (2001), Twitter (2010) og Dropbox (2012). Alle har hatt enorm suksess etter å ha blitt identifisert av World Economic Forum.

Keboneringsprosessen gir bærekraftige tretyper som furu og lønn egenskaper man ellers bare finner i tropiske regnskogarter. Sluttproduktet er varig, miljøvennlig og vedlikeholdsfritt.

Tidligere i år innførte EU ny lovgivning som gir sterke begrensninger i import av tropisk tre. Kebony er sertifisert og tilfredstiller EU's nye krav. Dette er med på å gi enda sterke vekstmuligheter for selskapet, som har hatt en omsetningsøkning på ca. 40% p.a. de siste fire årene.

Kebony har blitt brukt i høyprofilert arkitektur både i Norge og internasjonalt. For eksempel på Onda, Farris Spa, Nansenparken, Cambridge og Princeton University og på Mary Rose Museum.

- Virkningen av teknologien fortsetter å øke i alle aspekter av samfunnet. Mangfoldet av innovativ tenkning og mulige løsninger som tilbys er grunnen til at ledere fra alle sektorer i samfunnet er interessert i samspill med med teknologipionerer, uttaler David Aikman, administrerende direktør og leder for New Champions på World Economic Forum

Christian Jebsen, administrerende direktør i Kebony, sier i en pressemelding at anerkjennelsen er betydningsfull for selskapet.

- World Economic Forum sin anerkjennelse av Kebony's nyskapende teknologi er en betydningsfull heder som vil være viktig for vår forretningsmessige utvikling. Teknologi og innovasjon gjør oss i stand til å levere varige treprodukter, samtidig som vi minimerer påvirkningen på miljøet. Jordens naturressurser er begrenset og er truet. Vi i Kebony vil avlede etterspørselen og bidra til å bevare våre verdifulle tropiske skoger, sier han.

Kebony vil bli hedret av Word Economic Forum i Dalian, Kina, 11.-13. september.