Kan doble sysselsettingen i Nord-Norge

Ressursene i Nord-Norge har et enormt potensial som kan doble sysselsettingen i landsdelen dersom dagens politikere legger til rette for det.

Det viser en utredning som har sett nærmere på mulighetene for økt verdiskaping i utvalgte næringer i Nord-Norge. Rapporten er bestilt av Nærings- og Fiskeridepartementet, Klima- og miljødepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) er helt euforisk over hva framskrivingen av sysselsettingen i andre sektorer enn oljebransjen viser.

– Rapporten gir oss mange nyttige innspill som vi som fagstatsråder på flere områder kan ha nytte av. Men den store utfordringen blir at det ikke er folk nok i Nord-Norge, sier Aspaker til NTB.

Kan doble

Framskrivingen viser at «Fiskeri-, havbruk og nye marine næringer» vil kunne gi 12.600 nye arbeidsplasser i 2030 og 46.400 nye sysselsatte i 2050 hvis man satser på denne næringen.

Selv uten en bevisst tilrettelegging vil sysselsettingen i denne sektoren øke med 3.300 personer til 2030 og nesten 6.000 nye sysselsatte fram til 2050.

Med en bevisst satsing på andre næringer som turisme, mineraler og fornybar energi vil sysselsettingen kunne øke med 79.000 fram til 2030 og 96.000 fram til 2050. I dag er sysselsettingen i disse næringene 86.021 (2011).

Store muligheter

En lignende kunnskapsinnhenting for Olje- og energidepartementet synliggjorde at det ville komme et sted mellom 400 og 1.100 nye arbeidsplasser i petroleumsnæringa dersom havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ble åpnet for petroleumsvirksomhet.

– Denne nye kunnskapsinnhentingen viser det vi har forsøkt å få fram hele tiden: Det er enorme muligheter og et kjempepotensial for Nord-Norge – også uten olje- og gassvirksomhet, sier lederen av folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Bente Kristine Lorentzen, til NTB.

Seier

Rapporten viser at man er nødt til å tenke helhetlig og stort for å best mulig kunne utnytte ressursene i nord. Satsinger på en næring vil kunne gå ut over mulighetene i de andre næringene.

– Dette er en seier i argumentasjonen for folkeaksjonen fordi vi hele tiden har forsøkt å snu debatten. Vi blir beskyldt for mørkelegging, men ønsker å peke på mulighetene uten olje og gass. Nå har vi fått en grundig utredning som bekrefter at dette stemmer. Her ligger alle muligheter åpne som både utkonkurrerer, og også må prioriteres foran, olje- og gassnæringen, sier Lorentzen.

Grundig dokumentasjon

Fiskeriministeren mener også det er en grundig dokumentasjon av mulighetene i nord som ligger i rapporten. Hun understreker at rapporten også viser at olje- og gassnæringa betyr mye i Finnmark allerede i dag.

– Så er Lofoten og Vesterålen ikke tema i denne regjeringsperioden. Det får vi bare avvente til den tid kommer. Nå må vi satse på de hestene vi kan satse på og gripe mulighetene som byr seg, sier Aspaker.