Jærbanen åpnet igjen

Uværet forsinket evakueringen kraftig da nærmere 200 passasjerer søndag kveld ble sittende værfast i flere timer i tre forskjellige tog på Jærbanen. Banen ble åpnet igjen litt etter klokken 23.

Den kraftige vinden på Jæren gjorde at all togtrafikk ble stanset mellom Egersund og Stavanger i 18-tiden lille julaften.

Uværet gjorde at det umiddelbart var for farlig å sende busser for å hente dem, og dette forsinket evakueringen, ifølge NSB. Men i 20-tiden ble passasjerene som var om bord på et regiontog på Varhaug og et lokaltog på Brusand, hentet av busser og drosjer.

Regiontoget som sto fast på Klepp stasjon med rundt 80 passasjerer, fikk i 21-tiden klarsignal til å fortsette ferden til Kristiansand, hvor et nytt tog ventet for å ta eventuelle passasjerer videre til Oslo, opplyser pressekontakt Erik Lødding til NTB.

Lys og varme
De værfaste passasjerene hadde både lys og varme på togene, forteller han. Karianne Hartvigsen (18) var blant dem som satt fast på Klepp stasjon.

– Med tanke på omstendighetene har det egentlig vært litt koselig å sitte fast. Folk har åpnet litt julegaver, og selv om strømmen har kommet og gått har det gått bra, sier hun til VG.

Avisen skriver at en buss ankom tidligere på kvelden for å evakuere passasjerene på Klepp, men at den kraftige vinden gjorde at bussen svaiet så kraftig at forsøket ble oppgitt.

Skader på kjøreledning
Jernbaneverket mener det var uforsvarlig å holde Jærbanen åpen i uværet søndag.

– Vinden gjør at kjøreledningen svinger kraftig. Dette medfører at togsettet ikke får tilført nok strøm til å kjøre. Samtidig har det vært et teknisk problem med kjøreledningen på strekningen mellom Bryne og Klepp, sier Henning Lode i Jernbaneverket til Stavanger Aftenblad.

For å hindre at skadene på kjøreledningen forverres, besluttet Jernbaneverket å stanse all togtrafikk på strekningen mellom Egersund og Stavanger i 18-tiden.

Åpnet igjen
Noe over klokken 23 ble strekningen mellom Stavanger og Egersund åpnet igjen. Togene på strekningen over Jæren må kjøre med redusert hastighet, rundt 50 kilometer i timen, på grunn av vinden og vaiende ledninger.

NSB opplyser at tog fra Stavanger til Egersund kl. 23.31 ble det første toget som ble kjørt fra Stavanger etter at strekningen ble åpnet igjen.

NSB kan ikke oppgi nøyaktig hvor mange personer som var om bord på de tre togene som lille julaften sto fast på Varhaug, Brusand og Klepp stasjoner, men Lødding tror det dreier seg om nærmere 200.