Inntar Silicon Valley med vaktmester-app

Gründerne bak Viscenario håper en ny bygg-applikasjon skal gjøre smarttelefonen og lesebrettet til vaktmesternes nyttigste drifts- og vedlikeholdsverktøy. Nå søker de seg mot den amerikanske drømmen.

– Vi tror markedspotensialet for en slik app er stort, ikke bare i Norge, men også i resten av verden. I USA alene utgjør kostnadene knyttet til å drifte og vedlikeholde et bygg 270 milliarder amerikanske dollar hvert eneste år. Klarer du å forenkle og oppnå driftsbesparelser på en halv prosent, så snakker vi om enorme summer, sier Janne Aas-Jakobsen.

Hun er en av tre norske gründerkvinner som står bak satsingen på den såkalte ”vaktmester-appen”.

Kort fortalt tilgjengeliggjør app-en alt byggeieren har av informasjon om bygget på vaktmesterens smarttelefon eller nettbrett.

– Driftspersonell er som regel avskåret fra informasjonsstrømmen som kontormedarbeidere får gjennom en PC. Men smarttelefonen er som regel med overalt, sier medgründer og selskapets daglige leder, Beate Adams Størkson.

Dialog mellom bruker og driftspersonell
Byggets brukere kan selv melde fra om driftsfeil i app-en, enten det er en lyspære som er gått eller ventilasjonen som ikke fungerer som den skal.

– De kan sende melding, eventuelt laste opp et bilde av problemet og sende det direkte til vaktmesteren. Når driftsfeilen er registrert, får vaktmesteren får beskjed om hva som er galt, sier Aas-Jakobsen.

Bygget vises i 3D på skjermen. Alt av informasjon og tegninger om bygget og vedlikeholdsplaner, kan legges inn i bygget enten de finnes digitalt eller på papir. Teknologien snakker også sammen med BIM-formatet til buildingSmart.

– Foreløpig er det få byggeiere som har all FDV-informasjon liggende digitalt på åpent format. Inntil vi er heldigitale, kan alt av papirinformasjon scannes inn, sier Aas-Jakobsen og legger til at app-en ikke konkurrerer med FDV-systemene som finnes i bygget fra før.

Den amerikanske drømmen
Viscenario ser på Norge som et perfekt utgangspunkt for den nye applikasjonen, og verktøyet er allerede i test hos pilotkunder. Men de har også større ambisjoner med vaktmesterinnovasjonen.

Nylig var gründerne i USA en måned for å presentere seg selv og produktet for aktører i det amerikanske eiendomsmarkedet. Med Innovasjon Norge i ryggen, har de allerede etablert kontoradresse på den andre siden av dammen.

– Før vi dro hjem, fikk vi etablert forretningsadresse i Palo Alto i Silicon Valley, som gjør det lettere å komme videre med pilotkunder og partnere. forklarer Størkson.

– Vi har gjennomført en rekke møter med næringen, og har allerede undertegnet en pilotavtale med et eiendomsselskap i USA. Med en bygningsmasse på en million kvadratfot, har de en størrelse som er passelig for oss nå i første omgang. De skal teste ut applikasjonen på sine bygg nå før sommeren, legger Janne Aas-Jakobsen. Går pilotprosjektene som planlagt, er planen å være permanent til stede i USA fra midten av neste år.

– Vi vil kjøre de samme testene som vi nå kjører i Norge, og så har vi en plan om offisiell release etter det, avslutter Beate Adams Størkson.