Marie Bradland og Odd Harald Eidsmo Barder

Innlegg: Nye anskaffelsesforskrifter er vedtatt

Regjeringen kunngjorde den 18. august 2016 de nye anskaffelsesforskriftene, som er ventet å tre i kraft 1. januar 2017. Forskriftene åpner for større fleksibilitet for alle anskaffelser, og flere kjøp vil også kunne gjøres ved henvendelser direkte til leverandører. Terskelen for kunngjøring heves til 1,1 millioner kr på klassisk sektor, skriver advokat og partner Marie Braadland og advokatfullmektig Odd Harald Eidsmo i Grette i et innlegg.

De siste årene har det pågått en større revisjon av anskaffelsesregelverket, som nå har resultert i vedtak om ny forskrift for klassisk sektor ( anskaffelsesforskriften - FOA), forsyningssektorene ( forsyningsforskriften), samt for konsesjonskontrakter. I tillegg er det vedtatt endringer i klagenemndforskriften.

Kunngjøringsgrensen heves til 1,1 millioner kroner

Mens dagens FOA krever kunngjøring av anskaffelser fra og med 500 000 kroner, heves denne grensen nå til 1,1 millioner. Anskaffelser under denne verdien kan gjøres etter de generelle reglene i del I, med krav om skatteattest fra valgte leverandør for kjøp over 500 000 kroner. På forsyningssektoren, beholdes dagens kunngjøringsgrenser, og anskaffelser under 100 000 kroner faller fortsatt utenfor regelverket.

Anskaffelser flyttes fra klassisk forskrift til forsyningsforskriften – enda høyere kunngjøringsgrense

Mens stat, kommuner og fylkeskommuner i dag må gjøre alle sine anskaffelser etter FOA, kan disse nå følge den mer fleksible forsyningsforskriften for innkjøp til «forsyningsaktiviteter», dvs. kjøp knyttet til vann- og avløp, nettvirksomhet, visse transportformer mv. Dette innebærer blant annet at vare- og tjenestekjøp opp til 3,5 millioner kroner, og bygge- og anleggsanskaffelser opp til 44 millioner kroner, kan gjøres uten kunngjøring.

"Tilbudskonkurranse" i FOA del II – dialog med leverandør

For anskaffelser underlagt FOA del II, dvs. bl.a. vare- og tjenestekjøp fra andre enn sentrale statlige innkjøpere på under 1,75 millioner kroner, og alle bygge- og anleggsanskaffelser under 44 millioner kroner, innføres "tilbudskonkurranse" som ny konkurranseform. Dette innebærer at oppdragsgivere kan vente med å bestemme seg for om det skal forhandles om tilbudene til disse er åpnet. En forbedring fra forskriftsforslaget som bl.a. organisasjonene i byggebransjen har jobbet for, er at det stilles krav til at konkurransedokumentene må opplyse om det planlegges å gjennomføre slik dialog.

KOFA-gebyret gjeninnføres

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) får tilbake myndigheten til å ilegge overtredelsesgebyr på inntil 15 % av kontraktssummen ved ulovlige direkteanskaffelser, dvs. for anskaffelser som ikke er kunngjort korrekt. Nytt i klagenemndforskriften er at gebyret leverandørene må betale for å klage i visse tilfeller kan måtte dekkes av oppdragsgiver dersom klagen gis medhold.

Andre endringer

Det innføres en rekke endringer i alle deler av forskriftene, blant annet innføres et egenerklæringsskjema for kvalifikasjonskravene hvor bare vinneren må sende inn underlagsdokumentasjonen, det åpnes for en noe større avklaringsadgang av tilbud også over terskelverdiene, og det vil i del III av forskriften i de fleste tilfeller være adgang til å velge konkurranse med forhandling som prosedyreform. Det gjennomføres også for tiden en egen høring om hvilke krav som skal stilles til bruk av lærlinger i offentlige kontrakter.