Ingen oljebremser på Stortinget

Stortinget vil etter valget sannsynligvis bestå av et stort flertall som ikke ønsker en radikal omlegging av klimapolitikken. Alle toppkandidatene til Ap, Høyre og Frp sier blankt nei til å la norsk olje bli liggende under havbunnen.

Undersøkelsen som er gjennomført av Norges Naturvernforbund, viser at de tre største partiene ligger an til å sikre seg tre av fire stortingsmandater etter valget, skriver Klassekampen.

– Undersøkelsen viser at det er all grunn til å frykte et oljesvart storting etter valget. Folk må våkne opp og stemme på partiene som vil løse vår tids store utfordring, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Undersøkelsen viser at samtlige av listetoppene til Ap, Høyre og Frp svarer nei til at to tredeler av norsk olje og gass bør bli liggende av hensyn til klimaet. Både Høyre og Frps kandidater ønsker oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Aps kandidater har ikke bestemt seg.

Det store flertallet av toppkandidatene ønsker store klimakutt, men 30 prosent av Frps listetopper mener kutt er helt unødvendig.

Rødt og Miljøpartiet De Grønne, som begge ligger an til å bli representert på Stortinget etter valget, ønsker en drastisk omlegging av norsk klimapolitikk. (©NTB)