Hvorfor krigstyper?

I en tid med stor usikkerhet på grunn av finanskrisen, opplever vi stadig vekk at offentlige organer lager skrekkscenarioer om det gjelder influensavirus eller bankers helse. Det er greit at man lager ulike problemstillinger - men dersom det er for å sikre seg uansett hvordan det går, synes vi denne helgarderingen er uheldig.

Nå er det Norges Bank som trekker opp noen skrekkelige visjoner for hvordan bankene nå kan ende i evig fortapelse. Det er selvsagt viktig at man er sannferdig, men man trenger ikke å skape unødvendig frykt. Og dersom det virkelig står så galt til med soliditeten i banknæringen har vel den norske stat noen kroner som kan brukes.

Vi er selvsagt klar over at norske banker har finansiert mange luftslott både her i landet og i utlandet. Gang på gang har vi advart bankene om løssluppenhet når det gjelder utlån. Men økonomene i Norges Bank har kanskje kunne kommet med sine scenarioer noe tidligere slik at man hadde unngått dette.

Er det noen som bør gå stille i dørene om dagen, er det økonomene som for bare noen måneder siden nærmest samstemt ropte at oppgangen ville fortsette helt til himmelen.

Det vi har opplevd siden viser at økonomi ikke er noen enkel vitenskap. Det går i alle fall ikke alltid slik fagfolkene spår. Og det håper vi også skal skje denne gangen i forhold til Norges Bank og deres spådommer om bankenes endelikt.