Hvem vinner Årets Bygg og Anlegg 2010?

Tre byggeprosjekter og to anleggsprosjekter kjemper om tittelen Årets Bygg og Årets Anlegg 2010.

Bybanen i Bergen og senketunnelen i Bjørvika er nominert i klassen Årets Anlegg 2010.

I kategorien Årets Bygg har juryen nominert Marienlyst skole, Drammen, Geilo kulturkyrkje og Lambertseter senter i Oslo.

Vinnerne offentliggjøres 23. mars på årets Byggegalla under Byggedagene på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo, som arrangeres i regi av Byggeindutrien.

To anleggsprosjekter
For første gang har juryen endt opp med kun to anleggsprosjekter.

– Vi vurderte det slik at disse to prosjektene var i en særstilling blant årets ferdigstilte anleggsprosjekter, sier Sverre Tiltnes på vegne av juryen.

- Betyr et at det ikke var flere gode prosjekter?
- Det var mange gode anlegg som var meget godt gjennomført, men de øvrige kandidater lå temmelig likt i hht juryens evalueringskriterier, og derfor fant vi det rett og slett mest hensiktmessig å bryte en tradisjon med å ha tre nominerte, fremholder Tiltnes.

- Hva er spesielt med de to nominerte?
- Begge representerer stor samfunnsnytte og tjener i sum ”sin hensikt”. Bybanen er et fremragende eksempel på en målrettet og visjonær satsning på offentlig kommunikasjonsutvikling som har flere kvaliteter som juryen har falt for. Prosjektet er også meget godt tatt i mot av Bergens befolkning, og representerer blant mye annet et betydelig miljøløft for byen. Senketunnelen er et helt unikt prosjekt i Norge, en teknologisk bragd, med kraftfull gjennomføringspresisjon. Prosjektet har mange kvaliteter og sluttproduktet er resultat av kreative løsninger og god planlegging, forklarer Tiltnes.

Tre knallgode byggprosjekter
- I klassen Bygg er det tre knallgode prosjekter, påpeker jurymedlem Gustav Pillgram Larsen;

- Vi har endt opp med tre vidt forskjellige bygg med ulike kvaliteter og funksjoner. Felles for alle tre er at de er gjennomført med stor entusiasme og høy kvalitet, fastslår Pillgram Larsen.

- Marienlyst skole, er landets første passivhusskole, som allerede har blitt et forbildeprosjekt med stor overføringsverdi, Geilo kulturkyrkje imponerer med godt håndverk, gode løsninger i et helt spesielt byggverk og god interaksjon i gjennomføringen. Lambertseter senter med sine ambisiøse energikrav, og kompleksitet med ombygninger av eksisterende senter og nybygg er et godt forbilde på vitalisering av en tradisjonsrik bydel i Oslo.

- Hard konkurranse i nomineringen?
- Vi gikk noen runder mellom flere gode prosjekter, men vi er godt fornøyd med resultatet, for å si det slik, sier Pillgram Larsen til Byggeindustrien.

Nominerte i konkurransen Årets Bygg 2010:
Geilo kulturkyrkje: utført i totalentreprise av Atlant Entreprenør AS. Prosjektleder: Haavard Høie. Byggesum: 54 millioner kr eks mva. Byggherre: Hol Kirkelig Fellesråd.

Arkitekt: Westad og Brusletto v/Jorunn Westad Brusletto

 

Marienlyst skole: utført i totalentreprise av OBAS Entreprenør AS. Prosjektleder Lars Martin Krogh. Totalentreprisekontrakt: 165 millioner kr eks mva. Byggherre Drammen Eiendom KF

Arkitekt: Div A
Les mer om prosjektet her

 

Lambertseter senter: utført i totalentreprise med energiansvar av Skanska Norge AS. Prosjektleder Alf Olav Bjørtuft.

Byggesum: 475 millioner kroner eks mva. Byggherre: OBOS Forretningsbygg AS

Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter AS

Byggherreombud: Øyvind Moen AS
Les mer om prosjektet her

 

Nominerte i konkurransen Årets Anlegg 2010
Senketunnelen i Bjørvika
: 670 m lang, fordelt på 6 betongelementer med lengde 112 m og høyde 10 meter - utført av Skanska Norge AS som hovedentreprenør i arbeidsfellesksap med to nederlandske selskap, BAM Civiel (20%) og Volker Stevin Europe (20%). Prosjektleder Olav Ytrehorn/Oddmund Hansen.

Byggesum: 1200 millioner kroner eks mva (inkl. prisstigning). Byggherre: Statens vegvesen, region øst.
Les mer om prosjektet her

 

Bybanen i Bergen – 9,8 km trase’ + verksted og oppstillingsplass for vognmateriell - utført i 17 ulike entrepriser. Byggherre: Bybanen Utbygging, Bergen kommune. Fungerende prosjektdirektør Roger Skoglie.

Byggesum: 2,2 milliarder kroner. Noen viktige aktører: NCC, Fyllingen Maskin, Veidekke, Boasson, Norconsult. Arkitektgruppen Cubus og Kontrapunkt.
Les mer om prosjektet her