Anders Jacobsen, her da han ble norgesmester i stor bakke i 2015, tar til orde for en kombinert yrkes- og idrettsfaglinje. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hopp-profil vil ha egen idrettslinje for yrkesfagene

Den tidligere topphopperen Anders Jacobsen møtte på skoleutfordringer i sin ungdom og mener det er på høy tid med en kombinert yrkes- og idrettsfaglinje. Kunnskapsministeren er positiv til tanken.

1. mars går søknadsfristen for videregående utdanning ut, og en samlet byggenæring krysser fingrene for at trenden med økende søkertall til yrkesfagene fra de to foregående årene holder stand.

Men de får ikke drahjelp av ungdom som ønsker å kombinere satsing på idrett med yrkesfag.

Det er synd mener Anders Jacobsen, som selv har bakgrunn fra rørleggerfaget.

– Jeg skulle ønske det fantes en idrettslinje for de som vil gå videre som tømrere, rørleggere, elektrikere eller andre praktiske yrker. Jeg kan ikke begripe hvorfor det ikke finnes et slikt tilbud allerede, sier Mesternes mester-aktuelle Anders Jacobsen til Byggeindustrien. 

Lærte dårligere fra tavla

Den tidligere topphopperen, som har vunnet hoppuka og tatt medaljer i både OL og VM, prøvde seg selv i to år på idrettslinja i Drammen som 16-åring.

Det fungerte ikke optimalt. I stedet ble yrkesfag en lykkeligere skoleutvei for Hønefoss-gutten.

– For det første var jeg ikke gammel og moden nok som 16-åring å flytte på hybel for meg selv. For det andre så lærte jeg dårligere fra tavla enn det jeg gjorde med en hammer eller en kniv i hånda, sier Jacobsen.

Flott miljø i bransjen

Han mener yrkesfagene må prates opp for å sikre rekrutteringen til byggenæringen.

– Omdømmet er for dårlig. Vi er nødt til å ta vare på de som bygger Norge, og ikke de som bare prater om å bygge Norge. Vi må snakke opp fagarbeideren og få folk til å søke seg til yrkesfag. Det er ikke alle som er flinke i teori, og yrkesfag er fantastisk mulighet for de som er mer praktisk anlagt. For min del den praktiske læringen helt nødvendig, og så kom jeg til en bransje med et utrolig fint miljø, sier Jacobsen.

Kunnskapsministeren: - Flere som ønsker dette

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hilser Anders Jacobsens yrkesfag-innspill velkommen. Arkivfoto: Sindre Sverdrup Strand

Anders Jacobsens ønsker om en idrettslinje for ungdommer som vil kombinere idretten sin med yrkesfag, blir godt mottatt av kunnskapsministeren.

- Jeg tror ikke det bare er Anders Jacobsen som kunne tenke seg å kombinere yrkesfag og idrett, det er en spennende tanke. Den nye friskoleloven åpner for det vi kaller for profilskoler, det er skoler som skiller seg fra det som er vanlig i den offentlige skolen. Loven er i utgangspunktet ikke til hinder for en slik skole som Jacobsen ser for seg. Hvis det kommer en søknad om å starte en slik type skole, vil vi selvfølgelig vurdere den, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Byggeindustrien.

BNL har sett på mulighetene

Byggenæringens landsforening og Jørgen Leegaard har sett på mulighetene for en kombinert idretts- og yrkesfaglinje. Arkivfoto.

I Byggenæringens landsforening (BNL) applauderer de også Anders Jacobsens innspill i yrkesfagdebatten.

Tanken er ikke ukjent for bransjeorganisasjonen.

– Vi har sett på mulighetene om vi kan få etablert et idrettsgymnas med yrkesfaglig retning, men det har vært litt tungt å få det til fordi byggenæringen er skrudd sammen som den er. Vi har manglet miljøer som har kunnet dra det i gang. Men at vi ønsker det, er det liten tvil om, sier direktør for kompetansepolitikk, utdanning og rekruttering i BNL, Jørgen Leegaard.

Også i Idretts-Norge er det interesse for en slik etablering.

– Det har vært idrettsmiljøer i kontakt med oss for å se på om det er mulig å få til et slikt tilbud, men foreløpig har det vært på uformelt nivå, sier Leegaard.