Illustrasjonsfoto: Dragutin Lazic / Miba

Het sommer for varmepumper

Den varme sommeren har ført til en kraftig økning i salget av varmepumper, ifølge Norsk Varmepumpeforening. Nå har vi 750.000 av dem.

Det skriver PR-byrået Newswire i en pressemelding for elektrogiganten Elkjøp.

– Varmepumper har fått et litt feil navn i Norge. Det høres ut som man utelukkende kan bruke dem til å varme opp hus. I Hellas kaller de varmepumper for aircondition, sier Espen Nordheim i Elkjøp.

At pumpene oftest assosieres med vinter, skyldes feiloppfatninger, uttaler Norsk Varmepumpeforening, Novap.

­– Det har vært en utbredt misforståelse at det er svært energikrevende å kjøle huset med en varmepumpe. Vi har blant annet fått servert påstander som at energiforbruket til kjøling gjør at man gjennom året ikke sparer noe på å ha varmepumpe, sier faglig leder Bård Baardsen i Novap i pressemeldingen.

– Men slike oppfatninger er i ferd med å slippe taket. Mange forhandlere melder om en dobling av salget i år i forhold til fjoråret, sier Baardsen.

Norge er landet med nest størst utbredelse av varmepumper, bare slått av Sverige. 38 prosent av småhusene i landet har varmepumpe, mot 50 prosent i Sverige. Årlig selges det mellom 160.000 og 180.000 luft-til-luft-pumper i Norden, heter det i pressemeldingen.

– Varmepumpene har vist seg svært godt egnet for det nordiske klimaet fordi de har effekt opp mot 300 dager i året. Sørover i Europa er de kalde dagene færre, og et godt utbygd distribusjonsnett gjør at gass er et attraktivt alternativ, sier Bård Baardsen i Novap.