Helseparken Onsøyheimen

ØMFlogo

ØMFlogo

Swecologo

Swecologo

Mlogo

Mlogo

RoarJørgensen

RoarJørgensen

AKbyggservice

AKbyggservice

AreTreindustrier

AreTreindustrier

SørlieProsjekt

SørlieProsjekt

EngebretsenBetong

EngebretsenBetong

Midthauglogo

Midthauglogo

KraftEnergi

KraftEnergi

Bravidalogo

Bravidalogo

StormElektro

StormElektro

Ø.M. Fjeld har bygget Helseparken Onsøyheimen på Gressvik i Fredrikstad.

Fakta

Sted: Gressvik i Fredrikstad

Prosjekttype: Sykehjem

Byggherre: Fredrikstad kommune

Totalentreprise: ØMF Østfold

Kontraktsum eks. mva.: 309 millioner kroner

BTA: Cirka 12.000 kvadratmeter

Arkitekt: Common Ground

Landskapsarkitekt: COWI

Rådgivere: RIB, RIG, RIBfy: Sweco Norge l RIBr: Roar Jørgen-sen l RIA: COWI l RIVA: WSP l RIV rør: Asplan Viak l RIV vent: Østfold Enøk & Ventilasjon l RIE: Bravida l RIB bæresystemer: Stabil l ITB: Multiconsult (byggherre), EVR Norge (entreprenør) l Brønnpark: Thermoconsult, Winns l Geologi: Digital geologi

Underentreprenører og leverandører: Elektroinstallasjoner og adgangskontroll: Bravida l Automasjon: Storm Elektro l Ventilasjon: Østfold Enøk & Ventilasjon l Rørlegger: Assemblin l Grunn- og utomhusarbeider: BA Anlegg l Stikking: BIG l Betongarbeider: Engebretsen Betong & Mur l Energibrønner: Kraft Energi og Brønnboring l Bæresystem: Heidelberg Materials l Ytterveggselementer: Are Brug l Vacumanlegg: Envac Norge l Badekabiner: Probad l Muring: AK Byggservice l Taktekking: Tecta Tak l Blikkenslager: Fahlstrøm og Magnussen l Trapper og rekkverk: Midthaug l Solskjerming: Scan solskjerming l Glass/alu: Viken Fasade l Maler: Artea Malermester l Gulv-belegg: AK Gulv l Gulvsparkling, lydgulv: Avretting l Himlinger: System 1 l Kjøkken: Fredrikstad Storkjøkkensenter l Faste innredninger: Sørlie Prosjektinnredninger l Takskinne: Etac l Brannsikring: Byggimpuls l Lås og beslag: Låssenteret l Heis: Starlift l Velferdsteknologi: Sensio

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det er Fredrikstad kommune som er byggherre for den store helseparken, der byggearbeidet startet i februar 2021 med rensing av tomt, utsprengning, oppfylling og fundamentering både med peler og direkte på fjell med støpt såle på mark.

– Fasadene er mest i tegl, med noen partier med Cembritplater, sier prosjektsjef Kjetil Moth i ØMF Østfold (tidligere Asker Entreprenør Østfold) til Byggeindustrien. ØMF Østfold er et av de syv regionselskapene i Ø.M. Fjeld-konsernet.

120 pasientrom

Bygg A og B har tre etasjer over bakkenivå, mens B-bygget i tillegg har garasjekjeller. Til sammen er det 120 pasientrom i Helseparken Onsøyheimen, i tillegg til fellesarealer og kontorer, servicerom, kjøkken, kafeteria, frisør og fotpleie.

– Oppvarming er bergvarme fra egne energibrønner, og hele komplekset har LED-belysning, sier prosjektsjefen, som kan fortelle om bare positive tilbakemeldinger fra kommunen og de som skal jobbe i helseparken. Pasientene skal flytte inn rett etter påske.

– Et ustabilt marked

– Hva har vært det mest utfordrende i løpet av prosjektet?

– Det er tiden vi har bygget i med både Covid og krigen i Ukraina som har medført et ustabilt marked. Rent byggeteknisk har det vært krevende fordi det er et såpass stort sykehjem, med bortimot totalt 300 rom. Det har også vært utfordrende rent logistikkmessig på grunn av en skrånende tomt, som har gjort at det har vært krevende å komme rundt bygget med nødvendig utstyr og materialer. I en periode har vi måtte bruke to tårnkraner, sier Moth.

Helseparken har en blanding av plasstøpt betong, prefab og ytterveggselementer.

– Den formelle overleveringen var 28. mars. Det gjenstår bare mindre kompletterende arbeider på fasader, og noe utomhus arbeid. Vi har gjennomført befaringer i samtlige lokaler, og alt ser veldig bra ut. For øvrig vil jeg si at samarbeidet med kommunen som byggherre har vært bra gjennom hele byggeperioden, sier Moth.

– Har blitt bygget som forutsatt

Prosjektleder i Prosjektutvikling Bygg i Fredrikstad kommune, Knut Ivar Håkensen, sier til Byggeindustrien at prosjektet har blitt gjennomført som planlagt.

– Helseparken Onsøyheimen er et miljøbygg med solcellepaneler på taket og bergvarme som energikilder. Vi har hatt en fossilfri byggeplass, og helseparken har blitt bygget som forutsatt i konkurransegrunnlaget, sier Håkensen.

– To ulike grunnforhold

Det er arkitektkontoret Common Ground som har detaljprosjektert Helseparken Onsøyheimen. Til Byggeindustrien sier arkitekt Christoph von Mach at helseparken har en stor bygningsmasse som er delt i to.

– Det er fordi tomten har et skille med to ulike grunnforhold. Nederst er det leire, så der måtte det fundamenteres med peling til fjell. På den øvre delen møtte vi fjell med en gang. Det har vært ganske krevende da de to bygningskroppene forholder seg på forskjellig måter på grunn av ulike fundamenteringer, sier von Mach.

Komplekset betegner han som to «plusstegn» med fellesfunksjoner som felles stue og oppholdsrom.

– Utover i fløyene er det beboernes rom. Mellom fløyene er det et fint uteareal med blant annet en sansehage. På bakkeplan ligger en stor spisesal for alle beboerne, og et aktivitetssenter for dagpasienter, sier von Mach.


Flere prosjekter