Slik så det ut i Vågåvatnet få dager etter flommen i Ottaelva i oktober i fjor. Fortsatt er ikke opprydningen avsluttet. Det er også funnet glasopor i Mjøsa. Foto: Rune Solhjem, Sel brann- og redningsvesen

Har ryddet glasopor for 15 millioner kroner

Før vårflommen for fullt satte inn i Ottaelva kom Miljøverndepartementet med 30 millioner kroner for å få fart i opprydningsarbeidet. Avisa GD skriver at 15 millioner kroner nå er brukt opp, men at det fortsatt er uenighet som hvem som til syvende og sist skal betale for opprydningen.

20.000 kubikkmeter av Glasopors varelager i Skjåk forsvant oktober 2018 nedover elva i en voldsom flom. Senere har det blitt påvist glasopor helt ned til Mjøsa.

Før vårflommen i 2019 kom klima- og miljøminister Ola Elvestuen med 30 millioner statlige kroner for å få fart i opprydningsarbeidet, men med et krav om at bedriften Glasopor selv skal dekke noe av det opprydningen koster.

Avisa GD (sak åpen for abonnenter) skriver nå at 15 millioner kroner av denne potten nå er brukt til opprydning.

– Halvparten av pengene har vært brukt i de områdene der Fylkesmannen har ansvar. Det vil si i naturvernområdene i og ved Ottaelva og Gudbrandsdalslågen, opplyser Kjell Roar Rognstad ved Fylkesmannens miljøvernavdeling til GD.

GD melder at ryddearbeidet fortsatt ikke er ferdig. Fylkesmannen skal etter ferien gjøre opp en status for gjenstående opprydningsarbeider.

Glasopor mener at utslippet var en konsekvens av ekstreme værforhold, og at bedriften ikke kan ta ansvar for at 20.000 kubikkmeter forsvant i det som bedriften betegner som en tusenårsflom. Varelageret skal ha hatt en verdi på rundt 11 millioner kroner.

– Det kom plutselig og var ikke varslet på forhånd. Vi mener vi som bedrift ikke kan ta ansvar for det som skjedde. Vi driver tross alt lovlig med alle konsesjoner i orden på et tilrettelagt område, sier daglig leder Per Annar Lilleng i Glasopor AS til GD.