Foto: Wiehag.Foto: Mark Power Magnum PhotosFoto: Mark Power Magnum Photos.Foto: Wiehag.Illustrasjon: Wiehag.Foto: Wiehag.Foto: Wiehag.

Har bygget Whisky-destilleri med åsformede tretak

Macallan destilleri og besøkssenter i Craigellachie i Speyside i Skottland, har en takkonstruksjon litt utenom det vanlige.

Destilleriets bølgende tak skal minne om grønnkledde åser. Det moderne bygget kombinerer et prefabrikkert tretak med glass og stål, skriver treproduktprodusenten Metsä Wood i en melding.

Ekte og ærlig

Bygget omfatter et besøkssenter, tre destillasjonshus og et meskehus med felles tak og glasskledt vegg. Dette gjenspeiler ønskene til Macallan-destilleriet, som siden 1824 har laget eksklusiv singlemaltwhisky. Målet var et moderne anlegg som fremstår ekte og ærlig, står det i meldingen.

– Entusiaster kan se hvordan whisky produseres, fordi maskineriet ses fra det glasskledte besøkssenteret. Arkitekturen opphøyer de vakre destillasjonskolonnene i kobber til noe spesielt, sier Toby Jeavons, prosjektarkitekt hos Rogers Stirk Harbour + Partners.

– Vi ønsket å feire at dette er ærlige materialer i stedet for å skjule takkonstruksjonen med en himling, fortsetter Jeavons.

Prefabrikkert takkonstruksjon

Taket består av en vaffelkonstruksjon i tre, støttet av en stålkonstruksjon. Tredelene ble produsert ved Wiehag-fabrikken i Østerrike. Glulambjelkene bruker Kerto LVL som vegger på begge sider, og trekantede Kerto LVL-plater er brukt som takplater,

– Kerto LVL er et svært godt konstruert tremateriale fordi man kan stole på materialdimensjonene, sier Johannes Rebhahn, Sales Director International Timber Projects i Wiehag, som var ansvarlig for å bygge taket.

3600 pre-cut bjelker

Det tok bare seks måneder å bygge Macallan destilleri og besøkssenter. Det var en nøye koordinert operasjon, fordi taket inneholder drøyt 3600 bjelker og 2500 takplater, står det i meldingen.

– Generelt sparer man gjerne tid på å bygge et annet sted enn på byggeplassen. Når man foretar prefabrikasjon som kapping på fabrikken og legger opp til at skjøtene skal være enkle, får man et enklere, tryggere og mer kostnadseffektivt liv på byggeplassen, fastslår Rebhahn.