Bjørnar Laabak (Frp) er ny statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Der får han ansvarsområder som går rett i kjernen av rammebetingelsene til store deler av byggenæringen. Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Han blir byggenæringens mann i departementet

Bjørnar Laabak (Frp) fra Fredrikstad har ingen planer om å ta ferie helt enda. Jula skal den nyutnevnte statssekretæren bruke på å lese seg opp på byggenæringen.

– Jeg kommer nok til å lese noen tusen sider med dokumenter de nærmeste ukene, sier Bjørnar Laabak på telefon fra hjemmekontoret i Fredrikstad.

Tirsdag gjorde statsminister Erna Solberg omrokkeringer i den blå-blå-regjeringen.

Den tidligere statssekretæren i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Per Willy Amundsen, ble utnevnt til ny justisminister, og samtidig kom Laabak inn som byggenæringens nye statssekretær under statsråd Jan Tore Sanner.

Midt i kjernen av næringen

Bolig, byggkvalitet, utvikling av Husbanken, kartverk, byutvikling og plan er blant de politiske områdene Laabak skal dekke som statssekretær.

Med andre ord midt i kjernen av det som legger rammebetingelsene for store deler av byggenæringen.

– Jeg har ikke jobbet så mye med byggenæringen tidligere, men som politiker i Fredrikstad har jeg i mange år jobbet mye med plansaker og med de sakene som ligger innenfor kommunens ansvarsområde. Men jeg må nok jobbe litt med meg selv når det kommer til detaljer i Plan- og bygningsloven og TEK. Men jeg gleder meg, sier Laabak.

Stor vekst

Han kommer fra det politiske miljøet i en by som har vært i stor vekst de siste årene.

– Det har skjedd mye, og jeg ser frem til å løfte den kunnskapen jeg har skaffet meg fra Fredrikstad opp på et nasjonalt plan. Det blir spennende.

Banket gjennom 600-millionersprosjekt

Blant annet var Laabak en av politikerne som var med å banke gjennom tidenes byggesak i Fredrikstad for bare få uker siden.

Laabaks stemme var med å sikre at østfoldbyen får en ny storstue for is-idretter med Arena Fredrikstad.

Ishallen får to isflater og får plass til 3.500 tilskuere, og investeringen på 600 millioner er den største kommunen noen gang har gjort.

Den har også vært kontroversiell i kommunen som ifølge NRK allerede har en gjeld på rundt seks milliarder kroner.

Laabak på sin side fremhevet at hallen ville ha stor betydning for byutviklingen i Fredrikstad.

– Det er helt unikt at vi får idrettshaller i tillegg til videregående skole ved siden av Fredrikstad stadion. Dette trekker folk til sentrum og skape liv, sa Laabak, som også tror det store byggeprosjektet kan føre til at flere flytter til Fredrikstad.

Enklere og raskere

– Er det noe du som lokalpolitiker mener har vært tungrodd i plan- og bygningssaker?

– Det er viktig at prosessene blir enklere og raskere – spesielt for de som sitter på søkersiden – enten det er næringslivet eller innbyggerne sakene gjelder. Kommunene er klar over dette og jobber med forbedringer, men det er sentralt man må vedta lover og regler som legger til rette for at ting kan gjøres enklere, sier Laabak.

Åpen dør

Han lover en åpen dør inn på kontoret for byggenæringen.

– Kalenderen fylles nok opp ganske raskt. Jeg har vært på besøk i regjeringsbygningene som lokalpolitiker tidligere, og vet hvordan jeg som statssekretær kan møte folk og bedrifter. Jeg ønsker en åpen dialog med næringen, og i så måte blir møter med næringens aktører viktig for å få innspill og for å lære, sier Laabak.