– Vi trenger flere, ikke færre hoder og hender fremover, særlig når nye prognoser nå viser at aktiviteten gradvis vil ta seg opp igjen i de nærmeste årene og vi samtidig står overfor store muligheter innen ny teknologi og grønn omstilling, sier kompetansesjef i EBA, Thomas Norland. Foto: Svanhild Blakstad

– Vi trenger flere, ikke færre hoder og hender fremover, særlig når nye prognoser nå viser at aktiviteten gradvis vil ta seg opp igjen i de nærmeste årene og vi samtidig står overfor store muligheter innen ny teknologi og grønn omstilling, sier kompetansesjef i EBA, Thomas Norland. Foto: Svanhild Blakstad

Halvparten av søkerne vil ta yrkesfag, men svak nedgang for bygg og anlegg

Søkertallene til videregående opplæring for studieåret 2023-2024 ble publisert fra Utdanningsdirektoratet 16. mars. Tallene viser at mer enn halvparten av søkerne ønsker seg til yrkesfaglige studieretninger. Samtidig viser tallene en liten nedgang fra i fjor, med om lag 170 færre søkere totalt til videregående utdanning for hele landet.

Søkertallene til Vg1 bygg- og anleggsteknikk går også ned i forhold til 2022, med 113 søkere. Samtidig er det 29 flere søkere til læreplass nasjonalt i 2023 sammenliknet med 2022.

– Det er gledelig at såpass mange unge mennesker ser for seg en fremtid i yrkesfag. Både samfunnet og bygge- anleggsnæringen trenger mer arbeidskraft på de fleste fagnivåer. Tallene viser samtidig en liten nedgang fra i fjor, og for oss i bygge- og anleggsnæringen ser det ikke så lyst ut med tanke på det store behovet for arbeidskraft våre bedrifter har i tiden fremover. Vi trenger flere, ikke færre hoder og hender fremover, særlig når nye prognoser nå viser at aktiviteten gradvis vil ta seg opp igjen i de nærmeste årene og vi samtidig står overfor store muligheter innen ny teknologi og grønn omstilling, sier kompetansesjef i EBA, Thomas Norland, i en melding til Byggeindustrien.

Vg2 tømrer øker med 39 søkere fra 2022 til 2023. På motsatt side av skalaen finner vi Vg2 betong og mur som har en nedgang i antall søkere på 45. Det er 27 flere søkere nasjonalt til Vg2 anleggsteknikk, og antall jenter som søker seg til anleggsteknikk øker noe.

– Tømrerfaget og anleggsmaskinførerfaget er de to tradisjonelt mest populære fagene i utdanningsprogrammet. Faget tilbys på mange skoler i hvert fylke, i motsetning til Vg2 betong og mur, som har en drastisk nedgang i antall søkere og som samtidig tilbys på for få skoler i fylkene. Det trengs yrkesfaglig kapasitet og kompetanse i flere av fagene i vår næring. Nedgangen i søknader til betong og mur er bekymringsverdig, og der bør man nok se på om denne retningen kan slås sammen med andre relevante retninger for å gi større robusthet fremover. Behovet for arbeidskraft innen mur og betong kommer fortsatt til å være høy blant våre medlemmer, sier Norland videre.

Flere jenter søker seg til tradisjonelt de guttedominerte studieretninger for Vg1 totalt sett. Samtidig er det også der en liten nedgang innen Vg1 bygg- og anleggsteknikk på 31 søkere siden i fjor. Vg2 anleggsteknikk har også god søkning i år.

– Det var et historisk høyt antall kvinnelige søkere i 2022. En liten nedgang til 2023 betyr ikke at jentene søker seg bort fra bygg og anlegg, men det er fortsatt viktig å vise frem næringens mange spennende muligheter både for jenter og gutter. Økningen vi ser i antall jenter til faget anleggsteknikk er svært gledelig. Da må det gjøres noe for å tilby flere skoleplasser. Dette er den største bøygen for å utdanne flere innen anleggsfagene. Flere av linjene innen bygg og anlegg er kostbare for fylkene, men det trengs like fullt nye klasser både der og på de seks landslinjene. Bygge- og anleggsnæringen er Norges største fastlands- og distriktsnæring og dersom vi skal sikre både verdiskapning og sysselsetting i landet vårt fremover så må det satses på riktig dimensjonering av disse studieretningene, understreker Norland.

Til informasjon er EBA eier av Bygg og Anlegg Media AS som er utgiver av Byggeindustrien/bygg.no. Byggeindustriens redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.