I oktober ferdigstilte Haga Bolig dette smarthuset i Hindalsveien i Stavanger. Foto: Haga Bolig

Haga satser på smarthus i Stavanger

I et tregt boligmarked i Rogaland setter Haga Bolig AS sin lit til smarthus.

Det skriver Eaton i Norge i en pressemelding onsdag.

– Flere kvier seg for å selge sin eksisterende bolig i et tregt marked, og derfor tør de ikke kjøpe før de har solgt selv, forteller salg og markedssjef i Haga Bolig, Gjermund Haugeneset.

Haga Bolig mener likevel at framtidsutsiktene er gode. Totalentreprenøren har de siste årene oppført og solgt flere typer nybygg i prisklassen seks til 13 millioner kroner. Nå har de besluttet å kun satse på smarthus; boliger med smart styring av eksempelvis belysning, oppvarming, solskjerming, klimaanlegg og sikkerhet.

– Folk har blitt mer opptatt av energieffektivisering og smarte løsninger i hjemmet. Så selv om mange i dag er usikre på hva smarthus egentlig er, har vi tro på at dette kommer til å bli normen om få år, sier Tor Haakon Totland, avdelingsleder for elektro i Haga Installasjon AS.

De nye boligene vil, ifølge pressemdldingen, inneholde en standardpakke med smart lysstyring for hele hjemmet fra Eatons xComfort-system. Om ønskelig kan løsningene også oppgraderes til for eksempel å inkludere varmestyring, skriver Haga Bolig.

I en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Eaton i høst, kommer det frem at syv av ti nordmenn ønsker seg en smarthusløsning. Funksjonen som, ifølge undersøkelsen, frister mest, er varmestyring. Omtrent halvparten av de spurte tror at smarthus kan bidra til lavere strømregning.