Ved å gå over fra gass til elektrisitet i produksjonen, regner Gyproc med å spare omverdenen for 23.000 tonn CO2-utslipp hvert år fra fabrikken sin i Fredrikstad. Foto: Saint-Gobain Byggevarer
Ved å gå over fra gass til elektrisitet i produksjonen, regner Gyproc med å spare omverdenen for 23.000 tonn CO2-utslipp hvert år fra fabrikken sin i Fredrikstad. Foto: Saint-Gobain Byggevarer

Gyproc åpner verdens første CO2-frie gipsplatefabrikk i Fredrikstad

Gyproc-fabrikken i Fredrikstad er gjenåpnet etter fire måneders ombygging. Her produseres gipsplatene nå uten utslipp av CO2.

Det skriver Saint-Gobain Byggevarer, som eier Gyproc-merkevaren i Norge.

Ved å gå over fra gass til elektrisitet i produksjonen, regner Gyproc med å spare omverdenen for 23.000 tonn CO2-utslipp hvert år fra fabrikken.

– Dette er en stor dag for Gyproc og Fredrikstad. Ved å gjennomføre denne ombyggingen tar vi et pionersteg i å gjøre produksjonen av byggevarer karbonfri. Dette er den første gipsplatefabrikken i verden som ikke bruker gass som hovedenergikilde, sier Andreas Fritzønn, administererende direktør i Saint-Gobain Byggevarer i pressemeldingen.

Andreas Fritzønn, administererende direktør i Saint-Gobain Byggevarer. Foto: Saint-Gobain Byggevarer
Andreas Fritzønn, administererende direktør i Saint-Gobain Byggevarer. Foto: Saint-Gobain Byggevarer

Ny produksjonslinje er bygget, og gamle varmeelementer som gikk på gass, er fjernet og erstattet med elektriske elementer, heter det i meldingen.

Kuttet og økt

Prosjektet er en pilot for utvikling av mer miljøvennlige gipsplatefabrikker, som Gyproc-eier Saint-Gobain skriver de ønsker å etablere flere steder i verden.

Ved å øke varmegjenvinningen og prosesseffektiviteten er anleggets energiforbruk også redusert med 30 prosent. Produksjonskapasiteten ved anlegget skal også være økt med 40 prosent.

– Denne satsingen er en nøkkel for å redusere CO2-fotavtrykket i byggeindustrien, og vi tror mange av våre kunder har ventet på dette. Ombyggingen har vært spennende å følge, og vi er svært glade for at produksjonen nå er i gang. Den gamle fabrikken hadde et utslipp på 16.000 tonn CO2 i året i 2022, men med den nye fabrikken har vi økt kapasiteten, og dermed blir besparelsen 23.000 tonn CO2 i året, sier Fritzønn.

I produksjon av gipsplater er det kalsinering og tørking som krever store mengder varmeenergi. Kalsinering vil si varmebehandling av faste råstoffer i ovn. Oppvarming med gass er i dag standard i bransjen, og oppvarming med elektriske varmeelementer representerer derfor noe helt nytt, skriver Saint-Gobain Byggevarer.

Stor investering

Enova har støttet prosjektet med nærmere 70 millioner kroner.

– Dette har vært et samarbeid, og vi er svært glade for at vi nå har kommet i mål. Hele investeringen ligger på omtrent 300 millioner kroner, sier Fritzønn.

I 2021 omsatte Gyproc for i overkant av 400 millioner kroner. Selskapet eies av det franske konsernet Saint-Gobain, som har et uttalt mål om å redusere sine CO2-utslipp med 33 prosent innen 2030, og bli helt karbonnøytral innen 2050.