Gullatoppen

Daniel Lausund er daglig leder i familieselskapet Mostein. Han var med i starten av utbyggingen på Gullatoppen, før han gjennomførte ingeniørstudier, for så å være med de siste årene. Utbyggingen har tatt ni år.
Tømmerdal

Tømmerdal

VBBygg

VBBygg

Energima

Energima

NordstrandVVS

NordstrandVVS

Acel

Acel

Stologo

Stologo

Snikkern

Snikkern

VBBlikk

VBBlikk

UrkeMadsen

UrkeMadsen

Blindheimlogo

Blindheimlogo

TrioBeslag

TrioBeslag

Longvas

Longvas

HTHlogo

HTHlogo

Mostein har ferdigstilt 28 eksklusive boliger i prosjektet Gullatoppen på Blindheim i Ålesund. Daglig leder Daniel Lausund sier det er blitt et referanseprosjekt for utbyggeren.

Fakta

Sted: Ålesund

Prosjekttype: Boliger

Byggherre: Mostein

Arkitekt: Sporstøl Arkitekter og A R T arkitekter og ingeniører

Areal: Cirka 6.200 kvadratmeter BRA samlet på 28 enheter

Prosjektkostnad: Prosjektet har solgt for cirka 230-240 millioner kroner

Rådgivende ingeniører: RIB: Tømmerdal Consult/A R T arkitekter og ingeniører l RIG teknisk anlegg: Ose lRIBr: Konsepta l RIE: Acel l RIV: Energima, Nordstrand VVS

Underentreprenører og leverandører: Betong: Stave Mur l Betong/Pussarbeid: Søvik & Skåravik l Tømrer-/Snekkerarbeid: Snikkern l Elektro: Acel l Ventilasjon: Energima l Rør og sanitær: Nordstrand VVS l Stålkonstruksjoner: VBbygg l Ferdigbetong: Dyrøy l Fasade: Sto Norge l Blikkenslager: VBblikk l Grunnarbeid: Blindheim Maskin & Transport, Kåre Myren l Porter, materialleveranser: Optimera avd. Dyrøy l Flislegger, maler: Urke & Madsen l Flisleverandør: FagFlis Ålesund l Maler: Malermester Martin Uggedal l Rekkverk: Trio Beslag l Oppmåling: Longvas Oppmåling l Vinduer: NorDan l Ytter- og innerdører: Swedoor l Heiser: Heisplan l Trapper: Møretrapp l Kjøkken, vaskerom og garderober: HTH

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Ifølge Lausund startet prosjektet allerede i 2013 med bålpanne og salg av boliger på prospekt i det ubebygde terrenget. Det har skjedd mye i løpet av de ni årene til alle 28 boliger nå er bygget ferdig. To enheter var fortsatt ikke solgt da vi var på Gullatoppen. Den ene boligen ble brukt som visningsbolig for nye prosjekt Mostein Boligutvikling er i gang med. Etter å ha bygget 53 boliger i prosjektet Kristoffergarden Åse Allé, er de nå i gang med byggetrinn to i samme nabolag – et prosjekt kalt Krohntunet der det blir 14 boliger. Kristoffergarden er tidligere omtalt i Byggeindustrien. De holder også på med 30 eneboliger i rekke på Flisnes, et prosjekt kalt Eikenosvågen.

– Vi har sikkert solgt ti boliger i de andre prosjektene gjennom denne visningsleiligheten. Det er viktig å kunne vise kundene hvordan sluttproduktet blir. Så vi har ikke hastverk med å selge denne. Men jeg vil tro de gjenstående leilighetene på Gullatoppen er solgt innen nyttår, sier Lausund.

Det bor nå et bredt spekter av mennesker i den nye gaten.

– Det er en del eldre som vil ha det lettstelt, men også mange barnefamilier. Det er kort vei til skole og barnehage. Først kom de voksne, så har det «rauset» på med småbarnsfamilier.

Landemerke

Navnet har sin bakgrunn i at det tidligere bodde en dame på området som ble kalt «Gulla».

– Vi er veldig fornøyde med Gullatoppen slik prosjektet er blitt. Selvsagt skulle vi ønske vi ble ferdig før, men det er blitt et referanseprosjektet for oss, noe vi viser frem som eksempel på hva vi står for. Det er blitt et landemerke på en fra før ukjent plass. Inntrykket er at det er et sted med godt renommé. Det er av de flotteste prosjektene vi har gjort opp gjennom årene, sier Daniel Lausund til Byggeindustrien.

Han har tatt over daglig ledelse i familiebedriften. Faren Steinar Lausund er fortsatt aktiv, og tar seg av det som har med tomter, reguleringsarbeid og utvikling å gjøre.

Gullatoppen har pågått over så mange år at Daniel rakk å gjøre unna ingeniørstudier underveis.

– Jeg var med i oppstartsfasen, så var jeg borte for å studere, før jeg kom tilbake de siste årene.

Varemerket er eksklusivitet

Mostein-boligene på Gullatoppen er kjennetegnet av det som er selskapet varemerke - moderne formspråk med store glassflater, stramme linjer og eksklusivt materialvalg. Det ligner til forveksling på boligene i Kristoffergarden.

– Noen av boligene i Kristoffergarden er bygget på tegninger herfra. Men vi har måtte tilpasse boligene her etter markedet. I utgangspunktet tenkte vi at hele området skulle være eneboliger. De seks første boligene var eneboliger. Vi har bygd to av dem mens fire var selvbyggere. Markedet endret seg. Vi så at det ikke var veldig sannsynlig at vi skulle bygge mange eneboliger til 10-20 millioner kroner. Da tilpasset vi prosjektet til området og bygget tomannsboliger. Tomten her er veldig godt utnyttet. Bare tre-fire av boligene har en liten hage. Erfaringen er at kundene ønsker det lettstelt. Det virker som kunder som flytter hit fra større byer er vant med å bo tett og lettstelt, og de synes det er greit. De ønsker ikke enebolig med mye vedlikehold.

Av kvaliteter som gir boligene eksklusivt preg er gjennomgående god takhøyde, enstavsparkett på gulv, 60x60 cm fliser som standard på bad, HTH-kjøkken, glassrekkverk, trelags vinduer med aluminiumsbeslag, terrasser med tilnærmet vedlikeholdsfritt treverk – enten kebony eller Møre Royal, her er listefri utførelse mellom vegg og tak, samtidig som alle vinduskarmer er helsparklet. Boligene har dobbel garasje. Fasaden er STO-puss i kombinasjon med trekledning.

Fra 160 til 400 kvadratmeter

Tomannsboligene varierer i størrelse og pris, fra de minste på 160 kvadratmeter BRA til de største på 270 kvadratmeter. De største eneboligene er på nesten 400 kvadratmeter.

Fastprisene har variert fra 6,5 til 10,5 millioner kroner. De siste tomannsboligene som er bygget, er også de største. Disse er omtalt som enebolig i kjede i salgsprospektet. Visningsboligen går over tre plan, den har til og med heis.

Ifølge Lausund har de som kom inn tidlig, hatt god verdiutvikling på eiendommene. En enebolig skulle videreselges da vi var der, utropspris på Finn.no var 14 millioner kroner.

– De som har eid boligene i tre-fire år har nok potensielt hatt et par millioner i verdistigning, tror Lausund.

Han sier Mostein har kommet bra fra prosjektet, og at de har tjent penger på det. Men at prisstigningen underveis har spist av overskuddet.

– Vi har solgt på fastpris, og har ikke indeksregulering. Fra vi har låst kontrakten til overlevering måtte vi ta tapet når prisene har gått opp. Det er ingen tvil om. Men vi har likevel tjent penger på samtlige hus.

Betong, stål og I-bjelker

De lokale byggefirmaene Søvik & Skåravik og Snikkern har hatt jevnt og trutt arbeid på prosjektet siden oppstarten i 2015. Ifølge Lausund er det bygget to til fire enheter i året.

De bærende konstruksjonene er betong, stål og med I-bjelkelag som etasjeskiller. Lausund beskriver arbeidet som er gjort som klassisk byggearbeid med mye arbeid i forbindelse med utkraging av terrasser og takutstikk. Det er betong i grunnmur og veggskiver. Yttervegger er en kombinasjon av plasstøpt betong og reisverkvegger. Innvendige overflater er sparklet og malt gips i tak og vegger. Belysningen kommer fra spotter i taket.

Boligene er bygget etter TEK 17, og oppvarmes med peis og elektrisitet. Noen av boligene har også solceller.

Miljøvennlig næringseiendom

Lausund forteller at Mostein nå er i gang med å dreie mye av satsingen over på miljøvennlig næringseiendom.

– Vi ser at det er mye som skjer i boligmarkedet med økte renter, økte materialpriser og mange aktører. Vi skal fortsatt holde på med bolig, men vil ha flere bein å stå på. Derfor stepper vi opp på næring. Vi planlegger å bygge opp en næringsportefølje for utleie, og er allerede i gang med et bygg på 3.000 kvadratmeter i Breivika og et på 7.000 kvadratmeter ved Sunnmøre Museum. Felles for disse prosjektene er at de blir BREEAM-sertifisert. Dette blir av de første næringsbyggene med denne miljøsertifiseringen i Ålesund. Vi satser i denne retningen fordi næringslivsaktører ser at de er nødt til å gjøre noe for å kunne dokumentere et godt miljøavtrykk. Dette er noe både banker og kunder krever.


Flere prosjekter