Illustrasjonsfoto: Trond Joelson

Gule: – Seriøse tvinges over i gråsonen av «umulig konkurranse»

Stillasbransjen frykter at organiserte kriminelle er i ferd med ta over deler markedet i hovedstaden. Bransjeforening varsler om timelønninger ned i 53 kroner.

Geir Gule. Foto: Sindre Sverdrup Strand

– Vi ser det som trolig er rene mafiavirksomheter etablere seg i Oslo. Vi ser aktører som tar jobber til halv pris av det de seriøse aktørene kan klare, og da er det åpenbart noe som er riv ruskende galt, mener nestleder i Stillasforeningen og daglig leder i Christiania Stillas, Geir Gule.

Arbeidslivskriminalitet har preget ordskiftet innenfor bygg og anlegg det siste året, og en stadig røffere byggehverdag blir også hovedessensen under Stillasdagene 17. – 18. september på Clarion Hotell Oslo Airport Gardermoen.

– Vi har merket en gradvis endring i vår del av markedet også, men det er først det siste året at det er blitt veldig påtagelig, sier Gule som hevder det finnes flere utenlandske selskap i Oslo som dumper lønningene.

– Vi har fått konkrete tips om selskap som kjører timelønninger ned i 53 kroner. Slikt kan ikke de seriøse konkurrere med, hevder Gule.

Flytter seg over i gråsonen

Konsekvensen er ifølge Gule at flere som tidligere har operert i den seriøse delen av markedet, beveger seg over i en gråsone – eller i verste fall til en ulovlig del av markedet – for å henge med i prisgaloppen.

– Vi fører statistikker for hele bransjen, og jeg registrerer at personalkostnadene er blitt mindre og mindre. Det betyr at noen av de som tidligere har vært seriøse, i stadig større grad leier inn billige underentreprenører fremfor å ha egne ansatte. De lukker øynene og tyr til billig innleieløsninger for å kunne kutte priser og henge med i konkurransen, hevder Geir Gule.

Foreløpig er det ikke mange stillasbedrifter som er gått konkurs i den nye konkurransehverdagen, men Gule tror flere kan komme til å slite om utviklingen får fortsette.

– Det er veldig få som forsvinner, selv om det blir merkbart mindre inntekter. Det i seg selv er et varskotegn. Men jeg er overbevist om at dersom dagens utvikling får fortsette, så vil de seriøse som ikke ønsker å gå snarveier for å kutte i pris forsvinne, sier Gule.

Kripos: - Naivt å tro at stillasbransjen er fredet

Politioverbetjent og næringslivskoordinator Anne-Catherine Gustafson i Kripos sier stillasbransjen - i likhet med andre deler av byggenæringen - er utsatt for kriminell virksomhet. 

- Byggenæringen er mobil, folk flytter på seg, den er sammensatt med mange aktører som samarbeider og det er derfor lett å skjule seg i dette «landskapet». Kripos har ikke sett på stillasbransjen spesielt, men som en viktig del av byggekjeden vil det være naivt å tro at dette markedet er fredet, sier Gustafson til Byggeindustrien.

Hun mener useriøse aktører som opererer i næringen utgjør en stor HMS-risiko.

– Her er det krav om kostbare sikkerhetstiltak som de kriminelle ignorerer, hvor det dermed også er høyere risiko for ulykker med fare for liv og helse. Det er i tillegg svært alvorlig når mennesker utnyttes på det groveste gjennom menneskehandel ved tvangsarbeid, sier Gustafson.

Vil ha større kontroll

Geir Gule mener det er ett hovedgrep som må til for å lykkes i kampen mot de kriminelle.

– Det er mange som snakker fint om seriøsitet, men det er ikke av mange av dem som går i dybden og sjekker hvilke lønnsbetingelser de som befinner seg nederst i kjeden faktisk har. Dette handler om kontroll på byggeplass. Det bør være et soleklart ansvar som ligger hos entreprenørene.