Gruve på Vestlandet blir grønt datasenter

Utbyggingen av et grønt datasenter i Lefdal gruve i Sogn og Fjordane har begynt. Hvis alt går etter planen, er senteret i drift om et år.

Starten på utbyggingen ble markert i Oslo tirsdag. Flere internasjonale selskaper er allerede på kundelisten til Lefdal Mine Datacenter, blant dem IT-giganten IBM og tyske Friedhelm Loh Group.

– Dette kan bli Europas største, sikreste, grønneste og mest kostnadseffektive datasenter, sier markedsdirektør Mads Andersson i Lefdal Mine Datacenter til Sysla.

Bellona-leder Frederic Hauge kaller i en uttalelse utbyggingen for en «gladnyhet».

– Det ligger en stor miljøgevinst i at tyske industriaktører flytter sine datamengder fra et energimarked preget av kull, til ren fornybar kraft i Norge, sier Hauge.

Enkelte mener grønne datasentre kan bli en ny norsk eksportindustri, skriver Sysla. Årsaken er overskudd på fornybar energi, lave strømpriser og et relativt kaldt klima, noe som forenkler kjøling av dataservere.

 Rejlers er med på utbyggingen og skal bidra med teknisk hjelp i Måløy.

– Med sterkt fokus på fornyelsesbar energi, elektroteknikk og telekommunikasjon, vil Rejlers gjennom rollen som leverandør bidra til utviklingen av et ledende datasenter som kan gi store gevinster for både energi og miljø, heter det i en melding fra selskapet.
- Når vi nå bygger for det globale markedet arbeider vi bare sammen med de fremste innen sitt område og som tidligere har levert gode resultater for store prosjekter. Rejlers har stor kompetanse innen datasenterområdet og vi vet at vi får høy kvalitet, sier Jørn Skaane, adm. dir. for Lefdal Mine.

Den nye datasenteret i Lefdal gruve forventes å være i drift innen august 2016.