Anleggsleder Yngve Soldal i Marthinsen & Duvholt klarte å spore opp denne vibroplaten ved hjelp av GPS-tracking. Tre litauere ble pågrepet av politiet ved residensen til den svenske ambassadøren i Inkognitogaten i Oslo.

GPS-tracking fulgte byggeplasstyver til svensk ambassadørresidens

Tre litauere ante fred og ingen fare, men leken endte brått ved den svenske ambassadørens residens ved Solli Plass i Oslo.

Mellom 19. og 23. april ble en såkalt vibroplate stjålet fra entreprenøren Marthinsen & Duvholt på Greverud i Oppegård. Men platen var GPS-tracket, og anleggsleder Yngve Soldal la seg på hjul etter kjeltringene etter at han mottok første GPS-track tirsdag morgen klokken 07.45.

Pusser opp ambassaderesidens

Ferden gikk mot Oslo sentrum og videre til Frogner, nærmere bestemt Inkognitogaten 27 der Sveriges ambassadør har sin bolig. Denne er nå under oppussing i et år, før ambassadøren flytter inn igjen, ifølge 1. ambassadesekretær Anneli Behrens i Sveriges ambassade i Oslo.

– Ambassaden har ingen ting med dette arbeidet å gjøre, boligen ble overlatt til en entreprenør før påske. Mens oppussingen pågår, bor ambassadøren på en annen adresse i Oslo, sier Behrens på telefon til Byggeindustrien.

Nøyaktig GPS

GPSen viste at platen bare var 17 meter unna – i en varebil inne på gårdsplassen. Soldal slapp ikke inn av en av de ansatte på byggeplassen, men underveis i GPS-jakten hadde han kontaktet politiet som rykket ut og var på plass ved ambassaden cirka klokken 09.30. Kort tid etter ble tre litauere, som jobbet med oppussing av ambassadørresidensen, pågrepet.

– Verksmesteren vår satt med PCen sin i Sandefjord og sendte meg fortløpende screenshots som viste posisjonen til vibroplaten. Siste screenshot mottok jeg rundt klokken 09.00 utenfor Inkognitogaten 27. Da var jeg bare 17 meter unna platen, som fortsatt befant seg inne i varebilen til litauerne, forteller Soldal til Byggeindustrien.

Pågrepet uten dramatikk

Pågripelsen av de tre litauerne uten dramatikk, ifølge Soldal.

– Litauerne forsøkte ikke å rømme før de ble ført bort i håndjern. Ifølge politiet vil de bli siktet for heleri, men ikke for tyveri da det er vanskelig å bevise at det er de som har stjålet vibroplaten. Men strafferammen skal være den samme, sier Soldal.

– Frustrerende situasjon

Mellom 19. og 23. april ble det også stjålet betydelig med håndverktøy fra Marthinsen & Duvholt på Greverud, som jobber som underentreprenør for Kruse Smith med byggingen av prosjektet Greverudtorget.

– Håndverktøyene er ikke funnet. Det er snakk om verdier for rundt 100.000 kroner, mens vibroplaten som kom til rette koster cirka 15.000 kroner. Det er tredje gangen vi er utsatt for tyveri på dette prosjektet hvor vi har jobbet i et år. Det er klart det er svært fortvilende. I januar ble en stor vibroplate til 75.000 kroner stjålet, sier Soldal.

Nå vurderer Marthinsen & Duvholt omfattende tiltak for å sikre seg bedre mot kjeltringer.

– Vi blir nødt til det, men dette koster både tid og penger. Situasjonen er frustrerende, sier Soldal.