GK feirer 50 år

Siden oppstarten i 1964 har GK hele tiden tatt nye steg og utvidet både i fag og geografi.

Status i jubileumsåret er om lag 1850 ansatte fordelt på til sammen 67 kontorer i Norge, Sverige og Danmark. Historien startet da Kristian Nordberg i 1964 etablerte en liten bedrift som drev med ventilasjonsentrepriser og eiendom. Tre år senere kom Gunnar Karlsen inn i firmaet, som fikk navnet Nordberg og Karlsen AS.

– De hadde tidlig en ambisjon om at selskapet skulle bli landsdekkende, forteller konserndirektør John-Erik Karlsen, eier og styreleder i GK konsern.

Gjennom syttitallet etablerte firmaet en rekke kontorer i Norge. Nordberg og Karlsen delte firmaet mellom seg i 1981, og entreprenørvirksomheten fortsatte som Gunnar Karlsen AS.

Å utvide fagkompetansen ble viktig fra andre halvdel av åttitallet. Automatisering og klimakjøling supplerte hovedproduktet ventilasjon. Andre generasjon kom inn med John-Erik Karlsen i denne perioden. Selskapet utvidet ved å kjøpe opp flere ventilasjonsbedrifter, og etablerte et eget forretningsområde for eksisterende bygninger.

Kjøleprodukt-leverandøren Ingeniørfirmaet Theodor Qviller AS ble kjøpt opp i 1995, og fortsetter under samme navn. GK blir et flernasjonalt selskap ved å etablere GK i Sverige i 1998, med kjøpet av serviceorganisasjonen ERV & Wahlings. GK får et godt fotfeste innen byggautomasjon ved å kjøpe Honeywells organisasjon i Norge i 2000. GK Danmark etableres i 2005, mens GK Rør blir etablert i 2011.

I 2002 rundet omsetningen for første gang en milliard, og samme år ansettes Jon Valen-Sendstad som konsernsjef. Tre milliarder nås som planlagt ti år etter, i 2012.

Da flyttet konsernet også inn i Miljøhuset GK på Ryen, Norges mest energieffektive kontorbygg. Med energieffektive løsninger og godt inneklima bidrar GK til bedre miljø og bedre helse.

– Det har vi gjort de første 50 årene, og det skal vi gjøre de 50 neste, fastslår Karlsen.

I 2014 er GK en betydelig bidragsyter både i bransjen med 3,5 milliarder i omsetning og i samfunnet generelt. Konsernet står sentralt i flere store prosjekter som den nye terminalen på Gardermoen, Scandic Lerkendal i Trondheim, energisparekontrakt i Narvik, det nye Østfoldsykehuset og GKs teknikere har som oppgave å sørge for at alle Statoils tekniske anlegg på land går som smurt.