<p>GK Norge feirer 50 år. F.v styreleder John-Erik Karlsen, administrerende direktør Eivind Sælen i GK Norge og konsernsjef John Valen-Sendstad.</p>Hele 1.100 GK-ansatte inntok The Qube på Gardermoen fredag 19. september for å feire 50-årsjubileum.Administrerende direktør Eivind Sælen i GK Norge hyller de ansatte. - Grunnlaget for at GK Norge kan feire 50 år ser skapt av dere, sier han.Flere GK-ansatte måtte gjennom en uhøytidelig spørretime i regi av Jon Almaas.Ole Paus beviste at han ikke har glemt gamle kunster.

GK – en viril 50-åring feirer seg selv (se bildekarusell)

GK slo på stortromma fredag 19. september. Hele 1.100 medarbeidere fra hele Norge fylte kongressenteret The Qube på Gardermoen da den tekniske entreprenøren GK Norge feiret 50 år.

─ Det er ikke mange 50-åringer i denne bransjen og vi har lyst til å gjøre ekstra stas på medarbeiderne våre som er grunnlaget for at vi nå kan feire 50 år, sier administrerende direktør Eivind Sælen til Byggeindustrien.

Jubileumsfesten i The Qube som samlet hele 1.100 GK-ansatte fra Kristiansand i sør til Hammerfest i nord, ble en god miks mellom fag og moro. Tema for bursdagsfesten var «De første 50 årene og de 50 neste». 

Konferansierer var Jon Almaas og Sigrid Bonde Tusvik. De bidro til god stemning i salen og et humoristisk skråblikk på virksomheten, som nå har blitt svært omfattende. 

Selv om det det formelt er GK Norge som jubilerer, er status at GK-konsernet nå har om lag 1850 ansatte fordelt på til sammen 67 kontorer i Norge, Sverige og Danmark.


Ville bli landsdekkende

Historien startet likevel i det små da Kristian Nordberg i 1964 etablerte en liten bedrift som drev med ventilasjonsentrepriser og eiendom. Tre år senere kom Gunnar Karlsen inn i firmaet, som fikk navnet Nordberg og Karlsen AS.

– De hadde tidlig en ambisjon om at selskapet skulle bli landsdekkende, forteller John-Erik Karlsen, eier og styreleder i GK konsern.

Gjennom syttitallet etablerte firmaet en rekke kontorer i Norge. Nordberg og Karlsen delte firmaet mellom seg i 1981, og entreprenørvirksomheten fortsatte som Gunnar Karlsen AS.

I 2002 rundet omsetningen for første gang en milliard. Tre milliarder nås som planlagt ti år etter, i 2012. Da flyttet konsernet også inn i Miljøhuset GK på Ryen, Norges mest energieffektive kontorbygg. I 2014 er GK en betydelig bidragsyter i bransjen med 3,5 milliarder kroner i omsetning.


Nordens ledende

Det er ingen tvil om at det er en viril 50-åring som feirer seg selv. GK-konsernet er også etablert i både Sverige og Danmark hvor de biter godt fra seg i markedet. Med etableringen av søstervirksomhetene GK Rør og nå også GK Elektro, som nå bygges opp fra bunn, er GK-konsernet representert i alle de tekniske fagene innen bygg. Med vekstambisjoner i bunn, har selskapet utviklet seg til Nordens ledende totaltekniske entreprenør og servicepartner.


─ Stabilt eierskap er nøkkelen

Administrerende direktør Sælen framhever det stabile eierskapet er en av de viktigste suksessfaktorene for selskapets gode utvikling.

─ Det har vært en vilje til å la pengene ligge i selskapet for å skape videre vekst. Det har gitt en stabilitet og bidratt til at selskapet har hatt mulighet til å jobbe jevnt og trutt, sier han. 

I dag er det Gunnar Karlsens sønn John-Erik Karlsen som bringer arven videre på eiersiden på vegne av Karlsen-familien.

─ Han er en god familiefar som gir både gir både veiledning og viser omsorg og lar selskapet få vokse utvikle seg samtidig som han sørger for at alle har det bra, sier Sælen.

Han sier at GK nå er voksen, men langt fra utvokst.

─ Denne 50-åringen er sunnere og sprekere enn noen gang. Vi har ambisjoner om å vokse videre de neste 50 årene, sier han.


4 milliarder i 2014

GK har opp gjennom sine 50 første leveår kjøpt opp flere titalls virksomheter. Det har opp gjennom historien blitt spekulert i når GK selv skulle bli kjøpt opp. Svaret har vært at GK ikke er til salgs.

─ Salg er definitivt ikke noe tema med størrelsen og mulighetene selskapet har i dag, sier styreleder John Erik -Karlsen. Han har kun en tanke i hodet, og det er en videreutvikling av selskapet, som forventer en total omsetning på 4 milliarder kroner i 2014.

─ Vi ønsker å være en ledende totalteknisk entreprenør og bekle alle de tekniske fagområdene. Vi starter nå med å bygge opp GK Elektro helt fra bunn og har en klar ambisjon om at denne virksomheten også skal bli en betydelig aktør i markedet, sier han.

Da er det nok duket for flere oppkjøp. De 50 neste fortsetter i samme ånd som de 50 første.