Fra Tak-NM i 2018.

Gjør seg klare til å ta imot hele takbransjen til NM i taktekking i Trondheim

 25. mai skal nærmere 40 lag konkurrere om tittelen "Norgesmester i taktekking". 

Arrangementet har vokst seg stort fra den gang det var trøndersk og midt-norsk mesterskap med fem til sju lag, i regi av engasjerte bransjefolk i Trøndelag. Både i 2013 og 2015, henholdsvis i Trondheim og på Gardemoen, har dette vært store arrangement. Nå ventes det flere hundre deltakere til Clarion Hotel og Congress i Trondheim den 24. og 25. mai. Den 25. mai skal lagene vise hvor godt de kan faget og håndverket, i en konkurranse som foregår i flere runder. Dommerpanelet består av solide fagfolk fra hele landet, og lagene skal tekke foran publikum.

Eget NM for lærlinger, og seminar for ungdom
Det er stort behov for å rekruttere flere fagutdannede til bransjen, og det blir arrangert eget NM for lærlinger den 24. mai. Konkurransen har nå 16 påmeldte lærlinger, som skal konkurrere individuelt.

- Vi er veldig fornøyde med at så mange lærlinger har meldt seg på. Det er gøy å få vise frem de som går i lære, og vi håper og tror at det også blir en flott opplevelse for lærlingene. Det vanker også fine premier til lærlingene som kommer på første, andre og tredjeplass, sier Jørn Sandvik fra styringsgruppen.

Det blir i tillegg eget seminar for ungdom fra Trondheimsområdet, som først får møte fagfolk og inspiratorer, før de får være publikum på NM for lærlinger.

Stor takmesse med materialer og produkter for tak
Det er påmeldt 44 utstillere til Norge takmesse, som skal foregå både innendørs på konferansesenteret, og rett utenfor. Til messen kommer de fleste av de store material- og produktleverandørene i bransjen, men også mindre aktører. Arrangementet blir nok oppfattet først og fremst som et bransjetreff, men det er åpent for alle, og arrangøren ønsker publikum fra Trondheim og omegn hjertelig velkommen.

- Jeg får rett som det er telefon fra kunder i privatmarkedet, som typisk skal rehabilitere taket. Her får de mulighet til å få gode råd fra proffe leverandører og håndverkere, sier bransjedirektør i TEF, Susanne Vist.

Fagseminar med Snøhetta, Veidekke og Trondheim kommune
Både TEF (Takentreprenørens forening) og TPF (Takprodusentenes forskningsgruppe) har sine generalforsamlinger i forbindelse med arrangementet. Det årlige fagseminaret, som disse arrangerer i forbindelse med generalforsamlingen, blir i år erstattet med felles fagseminar torsdag 24. mai. Hit kommer både seniorarkitekt fra Snøhetta, Astrid Renata Van Veen, kommunaldirektør Einar Aasved Hansen fra Trondheim kommune, og regiondirektør Ståle Brovold fra Veidekke.

Bankett
Hele arrangementet avsluttes fredag kveld, med bankett og premieutdeling. Her skal Geir Schau lose forsamlingen gjennom kvelden, mens Trine Rein, Are Hembre og Hollywood Scandal står for musikalske innslag og bidrag til feststemning.

- Med rundt 500 påmeldte, tror vi på god stemning og ekte trøndersk sinnelag og humør, sier Per Tronsaune fra eventbyrået Koment. De finpusser nå på kjøreplanen for arrangementet. Flere av leverandørene har invitert med seg kunder og gjester, noe som er med på å gi god oppslutning om arrangementet.
NM i taktekking og Norges takmesse er et samarbeid mellom Takforum i Trøndelag og den landsdekkende bransjeforeningen for takentreprenører, TEF, mens KOMENT i Trondheim har ansvar for det arrangementstekniske, i vid forstand.