Gjør hytta vinterklar

Tida er inne for å sette hytta i stand til å tåle kulde, sterk vind og store snømengder.

- Rengjør takrennene for løv og annet rusk før høstregnet og snøen kommer. Pass også på at regnvannet renner unna nedenfor takrenna, og ikke trekker inn mot huset, sier Thomas Nilsen, seniorrådgiver i KLP Skadeforsikring.

- I tillegg bør du rydde bort hagemøbler, trampoliner og griller før høststormen setter inn. Hvis vindskier, isbord eller takrenner henger og slenger, bør de festes på nytt, sier Nilsen.

I sommerhytter og hytter du ikke har planer om å komme tilbake til før på nyåret, er det viktig å sørge for at vann ikke fryser og ødelegger rør og inventar.

- Husk å tappe vann ut av rørene og skru av stoppekranen før du forlater hytta. Hytter med vannrør bør holde minimum ti grader, og kjøkkenskap bør stå med dørene åpne for at varmen skal få sirkulert inn mot rørene. Det kan også være lurt å helle frostvæske i vannrørene, sier han.

I fjor var det enorme snømengder mange steder i landet. Om du ikke allerede har gjort det, bør du nå sjekke om hyttetaket fikk seg en knekk av den tunge snøen.

- På stein- og shingeltak kan du se etter om det har oppstått sprekker eller brister, eller om områder på taket har blitt skjevt. Er det sprekker og skjevheter på vindskier, isbord og takrenner, bør disse skiftes ut eller repareres. Sjekk også om pipehatten har blitt forskjøvet av snøen, slik at det er utett, råder Nilsen.

Han minner om å sette spade og stige på et sted der du lett får tak i utstyret når du kommer tilbake til en nedsnødd hytte.

- Til slutt; du som har campingvogn og vet at området den står på er flomutsatt, bør fjerne telt og eventuelt flytte campingvogna lenger opp i terrenget. Dette må gjøres nå, før det ligger to meter med snø som ikke tiner før flommen er der til våren, sier Nilsen.