Etter flommen i Ottavassdraget i fjor høst ble det gjennomført et omfattende ryddearbeid, men fortsatt er det store mengder med glasopor som må ryddes opp før vårflommen. Foto: Foto: Rune Solhjem, Sel brann- og redningsvesen

Fylkesmannen pålegger Glasopor å betale for opprydningen langs Ottavassdraget

Fylkesmannen i Innlandet tar nå flere initiativ for å sikre at det blir ryddet opp langs Ottavassdraget etter den betydelige glasoporforurensingen i fjor høst. Glasopor AS pålegges å gjennomføre og betale for opprydding.

Det skriver Fylkesmannen i Innlandet på sin internettside.

«Et bærende element i miljøforvaltningen er prinsippet om at forurenser skal betale når det har oppstått forurensning. Det er dette grunnleggende juridiske prinsippet Fylkesmannen legger til grunn for å kreve at forurenser lager en plan og bekoster opprydding», melder Fylkesmannen i Innlandet på sin internettside torsdag.

Fylkesmannen presiserer at det er et grunnleggende ansvar for alle virksomheter å vurdere risiko knyttet til egen drift samt forebygge og begrense utslipp og forurensning fra sin virksomhet.

20.000 kubikkmeter glasopor fra Glasopors fabrikk i Sjåk ble tatt av den voldsomme flommen i fjor høst. Foto: Glasopor

Fylkesmannen mener at ansvarsforholdet i denne utslippssaken er klart og at Glasopor AS må iverksette nødvendige oppryddingstiltak og dekke kostnader forbundet med oppryddingen.

Samtidig går Fylkesmannen i dialog med kommunene og bedriften, og forbereder å gå aktivt inn for å sikre at det blir ryddet opp uten at det endrer ikke det juridiske og økonomiske ansvaret for oppryddingen.

Fylkesmannens opplyser at hovedfokus er å sørge for at glasopor langs Ottavassdraget blir fjernet så langt det lar seg gjøre, og har sikret seg økonomisk for å få til dette.

«Det vil derfor bli etablerert en beredskap i regi av Fylkesmannen for å sikre gjennomføring dersom bedriften unnlater å følge pålegg om opprydding. Opprydding i regi av Fylkesmannen vil i så fall bli gjennomført for bedriftens regning», skriver Fylkesmannen.

Fram til nå er lite glasopor ryddet i de mest sårbare naturområdene. Mye av den gjenværende glasoporen befinner seg i områder som vil bli oversvømt ved en normalflom, og det er betydelig fare for videre spredning dersom det ikke blir foretatt omfattende opprydding våren 2019. Effektiv rydding kan ikke skje før snøen er gått. For å hindre videre spredning ved neste flom og for å redusere andre skadevirkninger er det kun et kort tidsrom til rådighet før økt vannføring vil sette stopp for opprydding.

Glasopor har fått en frist til 7. mars for å lever en plan for opprydning. Fylkesmannen stiller krav om at oppryddingsplanen skal synliggjøre nødvendige tiltak og innsats i form av maskinelt utstyr og mannskaper, som må settes inn for å sikre en forsvarlig rydding før vårflommen.