LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund før første forhandlingsmøte i årets mellomoppgjør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Full enighet i lønnsoppgjøret

Lavtlønnede får 1,75 kroner mer i timen, mens det blir nulltillegg for alle andre, opplyser LO og NHO etter at lønnsforhandlingene endte i full enighet torsdag kveld.

Fakta om lønnsoppgjøret

* Omfatter rundt 175.000 LO-medlemmer.

* Totalt vil 20 prosent av alle arbeidstakerne få lavlønnstillegg.

* Rammen på oppgjøret er beregnet til 2,7 prosent.

* Lavlønnstillegget vil spesielt komme kvinnene til gode.

* Halvparten av alle som får lavlønnstillegg, er kvinner.

Kilde: LO

– Dette er et solidarisk oppgjør der vi prioriterer de lavtlønte og likelønn, og opprettholder kjøpekraften. Det er viktig for oss, og i tråd med vedtaket i LOs representantskap, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Det er medlemmer på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, som får et tillegg på 1,75 kroner i timen.

Rammen på oppgjøret er beregnet til 2,7 prosent, mens det i fjor var på 3,2 prosent. Det blir null kroner i generelt tillegg til arbeidstakere i overenskomster med lokal forhandlingsrett.

Tilfreds

LO og NHO møttes torsdag til innspurten i årets lønnsoppgjør etter snaue to ukers forhandlinger. Forhandlingene var i mål klokken 22.25 torsdag kveld, melder FriFagbevegelse.

LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund har denne gang vært svært samkjørte i at det bare ville være rom for beskjedne lønnstillegg i år.

Skogen Lund sier NHO er tilfreds med at de sentrale lønnstilleggene går ned for tredje året på rad.

– Deler av norsk økonomi bremser, og lønnsforskjellen til landene vi konkurrerer med, er blitt for stor. Da er det nødvending at LO og NHO finner gode og ansvarlige løsninger. Det har vi gjort i kveld, sier hun.

Utfordrende situasjon

Manglende lavlønnsprofil var på nippet til å skape brudd i torsdagens lønnsinnspurt mellom hovedpartene i arbeidslivet, ifølge Aftenposten. LO-forhandlere ga uttrykk for frustrasjon over utsiktene til at NHO, sett fra deres side, skulle skape brudd i et oppgjør med historisk lave tillegg på grunn av manglende tillegg til de lavest lønnede.

Det var på forhånd ikke ventet at forhandlingene skulle vare utover natten. LO-leder Gerd Kristiansen sier LO med årets oppgjør tar hensyn til bedriftene i en utfordrende situasjon for norsk næringsliv.

– Nå håper jeg regjeringen viser det samme ansvaret, lytter til partene og reverserer innstrammingen i permitteringsregelverket, sier Kristiansen.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, hvilket betyr at hovedlinjene som ble trukket opp før fjorårets hovedoppgjør, ble førende også i år. Det ble bare forhandlet om penger i år.

Les også:
- I kveld har vi sammen reddet mange norske arbeidsplasser