Frykter ras i flomområder

En geolog fra Mesta skal mandag formiddag undersøke om flommen i Nordre Land har gitt økt risiko for jordras i flomrammede, bebygde områder.

Området Tranlia sør for Dokka på vestsiden av Randsfjorden er hardest rammet av flommen i Nordre Land kommune. Området består for det meste av leirgrunn.

- Flom og leirgrunn kan være en skummel kombinasjon. Vi har derfor hentet ekspertise fra Mesta som skal vurdere situasjonen, sier lensmann Geir Ole Sørhusbakken i Nordre Land til NTB.

Vurderer å sprenge

Tranlia i Nordre Land ligger få kilometer fra grensen til Søndre Land kommune. Der er skadene etter flommen større enn i Nordre Land, sier Sørhusbakken.

– Teknisk etat i Søndre Land kommune vurderer nå å sprenge proppen som har dannet seg i Nordraakselva etter at en demning brast søndag kveld, operasjonsleder Kai Lyshaugen i Vestoppland politidistrikt til NTB.

Demningen i vannet Store Kaldingen regulerte vannføringen ut i Nordraakselva. Da demningen brast søndag kveld, økte vannføringen og bidro til flommen og flomskadene i Søndre Land.

– De store vannmassene rev med seg jordmasser som sammen med materialer fra demningsanlegget, har dannet en propp i elva som nå begrenser vannføringen, sier Lyshaugen.

Mange evakuert

Rundt 30 personer ble søndag kveld og natt til mandag evakuert på grunn av flommen i kommunene Nordre og Søndre Land. I morgentimene mandag meldte politiet om lavere vannstand. Mannskaper fra Sivilforsvaret, brannvesenet og politiet jobbet hele søndag og utover natten med å evakuere personer som trengte hjelp.

Rundt 30 ble til slutt evakuert som følge av flommen og på grunn av frykt for ras. Mandag morgen kunne politiet melde at vannstanden i området var noe lavere.

– Vannstanden er noe lavere og ser ut til å ha stabilisert seg. Det er i alle fall den beskjeden vi har mottatt fra våre folk i området, opplyser operasjonsleder Jan Larsstuen i Vestoppland politidistrikt til NTB.

Kraftige byger

Vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walle ved Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo forteller at det i morgentimene var kraftige byger i området, men at det ville bedre seg utover dagen.

– Det kommer til å være kraftig nedbør de første timene, men i løpet av formiddagen vil det verste være unnagjort, og det kan til og med hende at det kommer litt sol i løpet av dagen, sier han til NTB. Meteorologen tror også på et pusterom med oppholdsvær tirsdag, mens det ventes en god porsjon med regn igjen i løpet av onsdagen.