Frykter branner med lave strømpriser om natten

Lave strømpriser om nettene vil stimulere til bruk av vaskemaskiner og tørketromler om nettene. Det vil få katastrofale følger, advarer DSB og forsikringsselskapet TrygVesta Forsikring.

- Det er en del branner i dag som skyldes bruk av den type utstyr. Dette er et reelt problem og konsekvensene kan bli store hvis man setter på disse apparatene om natten, sier avdelingsleder Oddmund Foss i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Innen 2012 må alle norske husstander skifte til helautomatiske strømmålere som måler strømforbruket hver time. Dermed vil energiselskapene enkelt kunne innføre timepris på strøm og ta høyere strømpris på tidspunkter når forbruket er størst - og tilsvarende lavere når forbruket er minst.

Midt på natten
Energibedriftenes landsforening (EBL) har regnet ut at den laveste strømprisen vil være mellom klokken 3 og 5 på natten. Dermed vil det for mange være fristende å vente med å sette på strømslukende oppvaskmaskiner, tørketromler og vaskemaskiner til midt på natten, mens man sover.

- Dette kan få katastrofale følger som også skaffer oss et langt større samfunnsproblem enn dagens måte å prise strøm på, påpeker skadesjef Espen Jensen i TrygVesta Forsikring. Han mener myndighetene må sørge for at det ikke legges opp til prismekanismer som forvirrer folk og som stimulerer til farlige rutiner som å bruke denne typen maskiner om natten når man sover.

Den dyreste strømmen vil vi få mellom klokken 7 og 9 om morgenen og fra klokken 12 og utover ettermiddagen, samt mellom klokken 17 og 20 på kvelden.

Nye og brannfarlige
DSB vil i tiden framover gå i dialog med myndighetene. Selv planlegger direktoratet å jobbe ekstra hardt med informasjon og holdningsskapende arbeid. Å hindre strømselskapene i å kunne differensiere strømprisene tror ikke Oddmund Foss vil være mulig.

Mange tror kanskje at nye apparater ikke er brannfarlige. Det er en falsk trygghet, advarer Foss.

- Moderne utstyr har ofte kortere levetid enn eldre maskiner. De har dessuten så mye innebygd elektronikk som i seg selv øker risikoen for at de skal gå i stykker. Det er derfor ikke gitt at gammelt utstyr øker risikoen for brann, sier han.