Både her på Kringsjå studentby i Oslo og i de andre studiestedene i Norge er det rift om studentboligene. 7000 personer står nå på venteliste for å få studentbolig i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Flere tusen studenter uten bolig før studiestart

To uker før over 300.000 studenter inntar lesesaler over hele landet, står fortsatt flere tusen uten et sted å bo.

Bare i hovedstaden står 7.000 på venteliste til studentboliger, melder NRK.

Ifølge Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) er det rekordmange søkere som står uten bolig, og det er verst i de store studentbyene hvor mange hundre venter i kø på å få tildelt en hybel.

Tildelingsreglementet for studentboliger prioriterer studenter som har bolig fra før, førsteårsstudenter som er bosatt utenfor Oslo og Akershus, samt internasjonale studenter.

På grunn av det store trykket på studentboliger, må mange prøve seg på det private leiemarkedet. Utleiere av hybler som passer for studenter forteller til NRK at de har fått opp mot 60-70 henvendelser på leilighetene på kort tid.

De siste fem årene har det blitt 45.000 flere studenter, mens det bare har blitt bygget 7.743 nye studentboliger, viser Norsk studentorganisasjons studentboligundersøkelse.

I Bergen venter imidlertid bare 520 studenter i boligkø, det er 200 færre enn til samme tid i fjor. I Tromsø er 945 studenter på venteliste, om lag like mange som i fjor, men det halve av nivået for to år siden.