Flere leier vaskehjelp hjemme

Ola og Kari gruer seg mer og mer for husvasken, og leier heller inn vaskehjelp. Pågangen er stor også fra folk under 30.

 

Rengjøringsfirmaene forteller om økende etterspørsel fra private som vil slippe å ta helgevasken selv.

- Vi har hatt en vekst på rundt 20 prosent de siste tre årene. Markedet er større, siden 95 prosent av dem som kjøper vasketjenester gjør det svart, sier Charlotte Sagvik, markedsansvarlig i CityMaid, til Dagsavisen.

Hun forteller at kundene er yrkesaktive, gjerne med barn.
- Men det er også en økning blant dem under 30, sier Sagvik.

Trude Wester i Tromsø private omsorgstjeneste bekrefter tendensen.
- Etterspørselen fra privatpersoner er stor. Noen prioriterer dette foran ny bil eller ny sofa. Det er en del enslige mødre og selvsagt eldre, sier Wester.
Førsteamanuensis i markedsføring ved Handelshøyskolen BI, Hans Mathias Thjømøe, er enig i at tidsklemma fører til at vi betaler andre for å vaske huset. Et vaskefirma er også mer effektivt, mener han.

- Dessuten er det meningsløst at folk som har høyere utdanning skal bruke tida si til å vaske. Det handler om arbeidsdeling, og ved å leie noen kan jeg heller sitte på kontoret å skrive en rapport eller lage et seminar, sier Thjømøe.
Holdningene til å leie hjelp til husarbeid er endret de siste årene.
- Det regnes ikke lenger som ufint å ha noen som vasker for seg, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).