Flere alarmer i fyrverkerifabrikk, men lite tyder på brann

Brannalarmen har gått ved fyrverkerifabrikk i Vats i Rogaland. Situasjonen er uavklart, men ingenting tyder på at det faktisk brenner, ifølge sikkerhetssjefen.

Brannalarmen gikk søndag formiddag. Anlegget tilhører selskapet Jakob Hatteland Kjemi. Det er store mengder sprengstoff lagret inne i en fjellhall.

Det er ikke bekreftet at det faktisk brenner i lokalene, men flere brannalarmer har gått, ifølge politiet.

Siden det er opprettet en sikkerhetssone rundt bygningen, har verken politi eller brannvesen anledning til å komme nær nok bygningen til avgjøre hvorvidt det er en reell alarm.

Ingen flammer observert

Det er så langt ikke observert flammer eller røyk i området, men politi og brannvesen tar ingen sjanser. Sikringssonen har en radius på 435 meter, ifølge Haugesunds Avis.

– Situasjonen er uavklart, men rolig. Vi har både politiet og brannvesenet hos oss, forteller sikkerhetssjef Olav Espedal i Jakob Hatteland Solutions til NTB.

– Det er ingenting som tyder på at noe har tatt fyr, legger han til.

Anlegget er plassert slik at en eventuelt eksplosjon vil blåse ut over fjorden.

– Mer intenst enn fyrverkeriforestilling

Selskapet som driver fyrverkerifabrikken, har utarbeidet en informasjonsbrosjyre til lokalbefolkningen. Der heter det blant annet følgende:

«En storulykkeshendelse ved lageret vil fremstå som en kraftig brann. I tillegg til tykk røyk vil det være støy i form av fyrverkeriartikler som går av, denne støyen vil fremstå som en serie med smell, tilsvarende en fyrverkeriforestilling, bare mer intenst.»

Fjorden utenfor fjellhallen samt alle veier inn er sperret av, og Espedal understreker at de har god tid til å planlegge videre tiltak.

– Vi prioriterer personellets sikkerhet, sier han.