Illustrasjonsfoto

Finja blir selvforsynt med grønn kraft

Den svenske betongproduktprodusenten Finja har inngått en avtale med vindkraftselskapet OX2 om å kjøpe to nøkkelferdige vindkraftverk i Sollefteå kommune i Sverige, og skal dermed være selvforsynt med fornybar energi.

Det skriver Finja i en pressemelding på sine nettsider.

Administrerende direktør Gull-Britt Jonasson i Finja. Foto: Finja

– Dette er helt i tråd med våre verdier som familieforetak, der investeringer for fremtiden alltid er i fokus, sier administrerende direktør Gull-Britt Jonasson.

Vindkraftverkene Finja har kjøpt av OX2, ligger på Rödstahöjden, 8 kilometer fra Sollefteå i Sverige. Deres høyeste punkt ligger 400 meter over havet. Ytterligere hundre meter opp i luften, hvor OX2 har målt vindhastigheten, er vindforholdene, ifølge pressemeldingen, utmerkede for vindkraft.

Her skal det være en middelvind på mer enn sju meter per sekund. Den forventede gjennomsnittsproduksjonen for de to verkene er på rundt 19 Gigawattimer per vindkraftverk, noe som tilsvarer husholdningsstrøm til omtrent 4.000 husholdninger, og utgjør langt mer enn Finja-konsernets samlede årsforbruk.

– Takket være at vi finansiere byggingen av nye vindkraftverk og tilfører strømnettet ny, grønn elektrisitet, bidrar vi til en bærekraftig fremtid, sier Gull-Britt Jonasson i pressemeldingen.

OX2 som bygger, finansierer og forvalter fornybare energianlegg i Norden, beregner at vindkraftparken på Rödstahöjden skal være ferdig og satt i drift høsten 2015. Da vil den ha alt i alt seks kraftverk.

– Finja er et forbilde i egen bransje når de ved å satse på vindkraft driver utviklingen mot et mer bærekraftig samfunn, sier adm. direktør Paul Stormoen, i OX2 Wind.