Offisiell åpning av Eldfisk II-prosjektet i Nordsjøen. Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix

NTB scanpix

Feiret ny Ekofisk-æra - uro for fremtiden

Brede smil preget oljebransjens kakefeiring av Eldfisk II. De som har bygd anlegget, har ikke mistet troen på norsk sokkel, men ser for seg tøffere tider.

Statssekretær Kåre Fostervold (Frp) i Olje- og energidepartementet foretok mandag den offisielle åpningen av Eldfisk II, som er en videreføring av Ekofisk-området i Nordsjøen.

Målet er at området som startet sin produksjon på slutten av 1970-tallet, skal produsere olje og gass i 40 nye år.

Men tidene er usikre i oljebransjen. Oljeprisen er halvert siden i fjor sommer, og investeringen på norsk sokkel reduseres kraftig i år og de neste par årene.

– For olje- og gassindustrien er det en betydelig nedgang, sier Akers konsernsjef Øyvind Eriksen til NTB.

Han deltok sammen med flere av de mest sentrale leverandørene til Eldfisk II under åpningen.

– For leverandørindustrien betyr det at prosjekter som dette har vært svært viktig. Men det betyr samtidig at det blir lavere aktivitet etter prosjekter som dette enn det burde vært for å bevare kompetansemiljøene, forklarer Eriksen.

Eriksen mener ryktene om norsk sokkels død er overdrevet.

– Vi er ikke med på å spre de ryktene. Tvert imot stusser vi over at så mange har et så pessimistisk fremtidsbilde for norsk sokkel. Vi deler ikke det synet og håper det kan skape muligheter for oss som ikke tidligere var til stede, sier han.

– Vi planlegger for at norsk sokkel vil være et spennende sted å investere for generasjoner fremover, ikke bare i leverandørindustrien, men også i leting og produksjon, forklarer Aker-sjefen.

– Vi ser at det er færre prosjekter. Det er naturlig når oljeprisen har gått så kraftig ned, sier han til NTB, og varsler at ytterligere tiltak kan bli nødvendig.

Han er optimist på mellomlang og lang sikt, men litt forsiktig i det korte perspektivet.

– Det er veldig få nye prosjekter i Norge de nærmeste to-tre årene. Vi ser nesten ukentlig at prosjekter blir skjøvet ut i tid. Det er bekymringsfullt, sier Mikaelsen, som venter vanskeligere tider fremover.

– Oljeprisen har vært veldig høy, kostnadene har gått opp og det har vært mer fokus på kapasitet enn det har vært på effektivitet enkelte plasser. Nå må vi gå gjennom en hestekur for å komme oss ut av dette.

– Vi er bekymret for fremtiden og utviklingen. Til vinteren får vi effekten av tapte kontrakter til Sør-Korea i 2012-2013. Det betyr for oss at vi ser for oss en nedbemanning i Kværner, sier han til NTB.

Til politikerne har han følgende budskap:

– Vi har hele tiden snakket om reglene for permitteringer. Hvis vi kunne fått litt hjelp der, hadde det vært en fordel. Å ha en effektiv permitteringsordning er en måte å beholde den dyktige arbeidskraften på.