Link arkitektur er tildelt Plåt-prisen for Skandionkliniken i Sverige (illustrasjon: Link arkitektur).

Fasadepris til Link arkitektur

Link arkitektur har blitt tildelt den svenske Plåt-prisen 2015 for Skandionkliniken og byggets fasadeløsning i aluminium og sandwichelement.

Skandionkliniken er Nordens første kreftklinikk for protonbehandling, et unikt samarbeidsprosjekt mellom sju fylker og Akademiska Hus. Kunden har hatt høye ambisjoner når det gjelder drift, og prosjektet har stilt store krav til teknisk innovasjon.

Prisen ble delt ut i forbindelse med arrangementet Plåt, som hvert år samler omkring 350 arkitekter og beslutningstakere innen bygg- og eiendomsbransjen i Sverige. Hensikten er å løfte frem inspirerende arkitektur og innovative fasadeløsninger i verdensklasse. Årets pris ble delt ut på Slagthuset i Malmø, og ble mottatt av arkitektene Roger Larsson, Camilla Starkenberg, Carl-Fredrik Danielson og Andreas Fernek.

Juryens begrunnelse var som følger:
«Plåt-prisen 2015 tildeles et bygg som utgjør en forskjell. Med delaktighet, besluttsomhet, samspill og innovasjon har både innhold og fasade blitt begavet med farger, form og funksjon som gir håp. To volumer for ulike virksomheter med høye krav til både teknikk, sikkerhet, tilgjengelighet, åpenhet og inspirasjon, har på et velordnet vis blitt sammenføyd i et felles og samstemt uttrykk. Vakkert, skjørt og trygt. Metallfasaden har fått en betydningsfull rolle i å transformere tungt til lett og mørkt til lyst. Fasaden tillater seg å både skjule og fremheve, og blir både funksjonell og emosjonell. Dette viktige bygget ser fremover – for dem som trenger det mest.»

Skandionkliniken er også nominert til Årets Bygg 2015, og dette avgjøres 23. mars. Bygget har også mottatt hederlig omtale i forbindelse med det internasjonale arkitekturnettstedet Architizers A+ Awards 2015.

Skandionkliniken ble innviet i 2015, og vil behandle cirka tusen pasienter i året.