Dronebilde av Stortinget. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Europarådet: Norge rollemodell i forebygging av korrupsjon

Norge beskrives som en rollemodell for andre land i korrupsjonsforebygging, viser en fersk rapport fra Europarådet.

Europarådets anti-korrupsjonsorgan (GRECO) offentliggjør onsdag sin oppfølgingsrapport om korrupsjonsforebygging i Norge blant stortingspolitikere, dommere og ansatte i påtalemyndigheten – og konklusjonen viser et positivt bilde:

– Norge er en rollemodell hvis erfaring og innsats kan inspirere andre GRECO-medlemmer, skriver Europarådet i en pressemelding.

Evalueringen viser at Norge siden den forrige rapporten fra 2014 tilfredsstiller alle sju anbefalinger. Blant annet trekkes innføringen av etiske retningslinjer på Stortinget fram. Disse dreier seg om forebygging av interessekonflikter, regler for mottakelse av gaver og andre fordeler, i tillegg til kontakt med tredjeparter, inkludert lobbyister.

Rapporten viser også at Norge har arbeidet for å øke åpenheten i Stortinget ved å gi politikere muligheten til å oppgi personlige interesser som kan kunne påvirke vedkommendes handlinger i et register.

GRECO er også positive til at Norge har vedtatt regulatoriske endringer som krever at stortingsmedlemmer må oppgi opplysninger om gjeld fra forretningsvirksomhet som overstiger 968 830 kroner.