Administrerende direktør Arne Reinertsen i E.A. Smith var en av innlederne under Ståldagen på Grand Hotel torsdag. Han snakket om utsiktene for stålprisene fremover.

Etter to år med store svingninger, spår E.A. Smith-sjefen en utflating av stålprisene

Men en tweet fra USAs president Donald Trump kan være nok til å endre bildet.

E.A. Smiths administrerende direktør Arne Reinertsen var en av innlederne under Ståldagen på Grand Hotel i Oslo torsdag.

Ståltoppen plukket opp spåkula etter at markedssjef Tom Frode Hansen i Norsk Stål i fjor varslet en oppgang i stålprisene i 2018.

Spådommen slo til, og nå mener Arne Reinertsen at prisene vil flate ut etter to år med bratt oppgang og svingninger.

Balanse i markedet

Han forventer at balansen mellom tilbud og etterspørsel har funnet hverandre i stålmarkedet.

– Vi tror utviklingen fremover er flat, og kanskje vil den også gå litt ned, sier Reinertsen.

Men billig blir det ikke.

– Grunnen til at prisene ligger på et høyere nivå enn tidligere, er at kostnadene på de tingene som man putter inn i stålet er blitt dyrere, sier Reinertsen. 

– Hva ligger prisnivået på i dag?

– Det koster omtrent 30 kroner kiloen for stål på byggevarehus og det er den prisen vi tror vil holde seg jevn fremover, sier han. 

Men noen usikkerhetsmomenter er det fortsatt.

– Det som er vanskelig med å presentere utsiktene for stålmarkedet, er at mens jeg står her og snakker, så kan alt være eliminert av en tweet fra Donald Trump, sa han under sitt foredrag på Ståldagen. 

– Hele verdikjeden ønsker seg mer forutsigbarhet, men den store jokeren er jo hva som skjer i handelspolitikken, sier Reinertsen til Byggeindustrien.

Ikke store utslag foreløpig

Selv om Donald Trump og USA allerede har innført tollsatser på 25 prosent på stål og 10 prosent for aluminium for en rekke land, inkludert EU-land og Norge, så har ikke det gitt seg utslag her hjemme foreløpig.

– Per i dag merker vi ikke så mye til tollsatsene, delvis fordi det stålet som tidligere gikk til USA har funnet andre plasser utenfor norgesgrensene, og delvis fordi EU sin kvote ikke er full. Den er omtrent halvfull og varer i 200 dager. Dersom den fylles opp, kan bildet se annerledes ut. Men vi håper at det løser seg før vi kommer så langt, sier Reinertsen.