Erna Solberg blir statsminister

Hyllesten ville ingen ende ta, da Erna Solberg gikk på talerstolen og kunngjorde valgseieren en halvtime før midnatt. Med en historisk sterk seier skriver Høyre-lederen historie.

96-72 i borgerlig favør

De borgerlige partiene får 96 mandater mot de rødgrønnes 72, ifølge SSBs prognose klokken 05. MDG er inne med ett mandat.

Klokken 05 var over 2,8 millioner stemmer telt opp. Det utgjør 99,7 prosent av de avgitte stemmene.

Prognosetallene fra SSB viste da følgende tall:

Høyre: 26,8, +9,6 (48 mandater)

Frp: 16,3, -6,7 (29 mandater)

KrF: 5,6, uendret (10 mandater)

Venstre: 5,3, +1,4 (9 mandater)

Ap: 30,9, -4,5 (54 mandater)

Sp: 5,5, -0,7, (10 mandater)

SV: 4,1, -2,1 (7 mandater)

MDG: 2,8, +2,4 (1 mandat)

Rødt får 1,1 prosent og blir ikke representert på Stortinget.

– Velgerne har bestemt at Høyre igjen skal få statsministeren, sier Høyre-leder Erna Solberg.

– Det er en historisk sterk valgseier for de borgerlige partiene, sa Solberg på Høyres valgvake, og ble avbrutt av taktfast «Erna, Erna, Erna» fra salen.

Bildet som avtegnet seg allerede tidlig valgkvelden, befestet seg ytterligere etter hvert som stemmene ble talt opp. Norge får en ny statsminister.

– Velgerne har gitt oss et mandat til å virkeliggjøre Høyres program, la den kommende statsministeren til, og viste til at Høyre kan ende på sitt beste resultat på 28 år.

– Vår jobb er å virkeliggjøre det vi har lovet, sa Solberg.

Som valgkvelden ringte og gratulerte de øvrige borgerlige partilederne.

Avskjed fra Jens
På Folkets Hus var ikke stemningen like høy.

– Jeg vil i kveld gjøre det klart at jeg vil søke avskjed for min regjering etter framleggelsen av statsbudsjettet 14. oktober. Jeg gratulerer Erna Solberg med seieren, sa statsminister og Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg da han talte til partifellene mandag kveld.

Allerede i den første prognosen lå dagens opposisjonspartier an til å ta stortingsflertallet sammen. Da Stoltenberg erkjente valgnederlaget noen timer senere var bildet enda tydeligere: Høyre og Fremskrittspartiet ligger an til å sikre seg 78 mandater til sammen, og trenger drahjelp bare fra ett av de to sentrumspartiene for å danne et sentrumssamarbeid.

Venstre og KrF blir på prognosen til Statistisk sentralbyrå tildelt henholdsvis ni og ti mandater – jevnstore med 5 og 5,5 prosents oppslutning.

– Morn da, Jens!
En seierssikker Siv Jensen erklærte på Frps valgvake at hun var klar til å gå inn i regjering.

– Jeg har gledet meg lenge til å si: Morn da Jens, ropte Fremskrittsparti-lederen til stor jubel fra sine partifeller.

Rett før klokken 23, da rundt halvparten av det totale antallet stemmer var talt opp, lå Høyre, KrF, Venstre og Fremskrittspartiet an til å ta 99 av 169 stortingsplasser.

Riktignok er Jens Stoltenberg fortsatt leder for landets desidert største parti. Med en ventet oppslutning på 30,7 prosent og 54 stortingsmandater, knuser Ap-lederen Erna Solberg. Men det er ikke egnet til å rokke ved det som etter alle solemerker blir utfallet av årets stortingsvalg: De rødgrønne får avløsing i regjeringskontorene.

De fire opposisjonspartiene står samlet bak sin garanti om at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering.

– Vi visste at det ville bli en tøff oppgave. I kveld kan vi slå fast at den oppgaven ble for tøff. Vi nådde ikke vårt mål om å sikre fortsatt flertall, sa Stoltenberg.

SV kjemper for livet
I andre enden av den politiske skalaen kjempet Sosialistisk Venstreparti for harde livet for å holde hodet over sperregrensen. Nær sagt fra halvtime til halvtime lå partiet vekselvis over og under en oppslutning på 4 prosent.

Hvis ikke sperregrensen nås, kan SV ende opp med bare to stortingsrepresentanter, mot dagens 11. Audun Lysbakken og Heikki Eidsvoll Holmås kan bli de eneste SV-representantene på Stortinget.

I Oslo førte imidlertid trøbbel med tellingen til kraftige forsinkelser. Da klokka nærmet seg 23 var bare forhåndsstemmene opptalt. Det endelige resultatet her, gi store svingninger i mandatfordelingen til de minste partene – MDG, SV og Rødt – som alle har hovedstaden som sin bastion.

Velgerne straffer ikke Senterpartiet like hardt som stortingskollegene Ap og SV. Prognosene viser at partiet kan få en oppslutning på 5,8 prosent og kommer til Stortinget med 11 representanter, en mindre enn i dag.