- Entreprenørene er «tapere» i sin verdikjede

Ivar Brynhildsvoll, som er fagansvarlig for alle anskaffelsesprosesser og kontrakter for bygg & anlegg i Statkraft, er bekymret for de han mener er   entreprenørenes altfor dårlige inntjening.

Han skriver i sin blogg at entreprenørene i anleggsbransjen har størst omsetning, flest antall ansatte og har investert mest kapital av alle aktørene i sin verdikjede – men tjener minst.

– Anleggsbransjen utfører arbeid knyttet til bygging og vedlikehold av landets bygningsmasse, infrastruktur som vei, bane og kaianlegg, vann og avløp, og produksjons- og distribusjonssystemer for energi. Og mye mer. De befinner seg i en verdikjede som oppstrøms består av rådgivende ingeniører, materialprodusenter og maskinleverandører, og hvor kunden eller sluttbrukeren befinner seg nedstrøms. Den største «enkeltkunden» er offentlig sektor. Mine foreløpige analyser viser en fallende lønnsomhet nedstrøms verdikjeden, målt kun ved resultatmargin. Rådgivere – som har minst kapital investert av alle – har høyest resultatmargin. Bedriftene som produserer materialer – hvorav betong er viktig – har nest høyest resultatmargin. Deretter følger leverandører av anleggsmaskin, som i hovedsak omfatter handel og ikke produksjon. Og til slutt kommer entreprenørene med resultatmarginer på om lag en tredjedel av rådgiverne, påpeker han.

Videre skriver han at entreprenørene kan takke seg selv, ettersom de ikke makter å forbedre sin produktivitet.

– At eierne ikke gjør opprør må kanskje skyldes at de ikke er aktive. At bransjen driver priskonkurranse og ikke prestasjonskonkurranse, må kanskje innkjøperne ansvare for, skriver han.

– Skal det skje en endring – til det bedre – må først innkjøperne lære seg bransjen; hvilke rammebetingelser som gjelder og hvordan bransjen er «skrudd sammen». Dernest må de planlegge sine prosjekter på en slik måte at entreprenørene kan organisere seg og sin verdikjede effektivt, industrialisere aktiviteter, innføre innovative løsninger og langsiktige investeringer. Det finnes enkelte eksempler til etterfølgelse, skriver han.

Brynhildsvoll mener hovedårsaken til problemene er den utbredte ”anbudspolitikken” der entreprenørene forhindres fra å delta i planleggingsprosessen og velges etter ”laveste pris”.

– Vi ønsker å utfordre entreprenørene til å foreta innovative grep slik at de kan øke sin produktivitet. Dette lykkes vi blant annet godt med for nedre Røssåga kraftverk, der vi samen med LNS kom frem til en TBM-løsning. Min oppriktige mening er at vi sammen med kundeorienterte entreprenører skal spare penger i kommende prosjekter samtidig som våre entreprenører skal bedre sine egne marginer, sier Brynhildsvoll.