Elektrisk energisenter

Elektrisk energisenter

Sted: Drotningsvik, Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
86 millioner kroner

Bruttoareal: 9.200 kvm

Byggherre: Drotningsvik Eiendom AS

Totalentreprenør: Lars Jønsson

Arkitekt: Og Arkitekter

Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen - RIV og RIE: Multiconsult - RIBr: Sweco l RISprinkler: Brann & Sprinklerteknikk

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko - Grunn- og betongarbeider: Buck og Jønsson - Betongelementer: Spenncon og AS Betong - Betonggulv: IndustriGulv Spesialisten - Stålarbeid: SKV - Smedarbeider: Børø Stål - Taktekking: Protan Tak - Aluvinduer og dører: Gjesdal Aluminium - Innredning: Bergen Prosjekt - Maler og gulvlegger: Laksevåg Malerforretning - Mur og flis: Per Thiesen - Rørlegger: Chr. M. Vestrheim - Elektro: Frøland & Noss l Ventilasjon: GK Norge - Sprinkler: Brann & Sprinklerteknikk - Porter: Crawford Door - Branntetting: Sotra Entreprenør - Lås og beslag: Låsservice - Heis: Ing. Stein Knutsen - Byggevarer: Byggmakker

I Drotningsvik i Bergen Vest har Lars Jønsson AS ført opp et energisenter for Drotningsvik Eiendom AS.

Leietakere er Norwegian Electric Systems AS, Scandinavian Electric AS, Smart Grid Norway AS, Lindkab AS og Heidenreich AS.

86 millioner kroner
Første etasje består av en stor hall som skal brukes til produksjon og testing av elektromotorer og elektrisk utstyr til skip, samt et lager. Samlet areal er 4.000 kvadratmeter. Andre etasje er en mezzaninetasje på 1.800 kvadratmeter med kontorer, lager og trimrom. I tredje etasje er det kontorer, resepsjon, møterom og kantine med et samlet areal på 3.600 kvadratmeter.

Bygget har en entreprisekostnad på 86 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Drotningsvik Eiendom AS. Bygget er tegnet av Og Arkitekter AS. Prosjektleder Per-Einar Rotvoll i Lars Jønsson AS forteller at bygget er ført opp i totalentreprise. – Frem til kontraktsunderskriving hadde vi samspillskontrakt med åpen bok, derfra vanlig totalentreprise. Sprengnings-
arbeidene startet vinteren 2010. Vi startet å bygge i august i 2010 og bygget står ferdig nå i juni 2011.

Kontoretasjene rommer i hovedsak cellekontorer. Et atrium skal innredes som kontorlandskap. Kantinen har et storkjøkken og har plass til 120 mennesker.

100.000 kubikkmeter
Tomten er på 12 mål og har fjellgrunn. En 17 meter høy kolle er sprengt ned og kjørt bort. Totalt er det sprengt ut 100.000 kubikkmeter faste masser på tomten. Overskuddsmasser er kjørt til andre byggeplasser i området. Noe er brukt til å bygge en molo på Askøy.

Bygget er rektangulært og 96 meter langt. Bærende konstruksjon i første og andre etasje er i betongelementer. Tredje etasje har bæring i stål. Tredje etasje har q-dekke som takkonstruksjon. Fasadene består av slipte svarte og hvite betongelementer. Elementene er produsert av AS Betong og er 3,6 x 8,5 meter. Det var plass til to elementer per billass. Hulldekker, søyler, dragere og heissjaktvegger er produsert av Spenncon.

I den store hallen er det et betonggulv som er 14 cm tykt og malt med epoksymaling. Hallen inneholder en traverskran som løfter 25 tonn som går i hallens fulle lengde. I kontorene er det teppefliser, systemvegger med glassfronter mot korridor og systemhimlinger.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen av andre og tredje etasje. Per-Einar Rotvoll sier at entreprenøren var spesielt oppmerksom på fare for fukt i ytterveggskonstruksjonen og hadde hyppige målinger av fukt på treverk før isolering og plating av vegger. – Bygget har glassfasader i aluminiumskarmer i trappehusene og alu-/trevinduer fra Magnor. Dette, sammen med fasader i slipt betong gir et vedlikeholdsvennlig bygg.

Energiklasse B
Oppvarming skjer med vannbåren varme basert på varmepumpe mot luft og vann. Bygget er i energiklasse B. Det er 25 cm isolasjon i yttervegger og 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,0.

Bygget har balansert ventilasjon med fem soner og varmegjenvinning. Hele bygget er sprinklet. Tekniske installasjoner styres av et avansert SD-anlegg. Det er solstoppglass på alle fasader. Taket på tredje etasje har et utstikk som fungerer som fast utvendig solskjerm. Utenfor bygget er det plass til cirka 90 biler.

Tøft vinter og kort byggetid
Per-Einar Rotvoll sier at tøff vinter og kort byggetid var de to største utfordringene i prosjektet. – Vi måtte også jobbe mye med å bli kvitt overskuddsmassene av stein. Bygget har flere spennende løsninger, som de to atriene med overlys. De skyldes den store bredden på bygget.

80 håndverkere har vært med på å føre opp bygget. Arbeidene har skjedd uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er 66 prosent. – Vi tar med oss økt kompetanse på sprengning, vannbåren varme og uttørking av bygg fra dette prosjektet.

Gli inn i terrenget
Sivilarkitekt Ulf Røstøen i Og Arkitekter AS forteller at den største utfordringen var å få bygget til å gli inn i terrenget på en tomt som opprinnelig var ment som grønn sone. – Det var viktig å tone ned byggets størrelse samtidig som det ble funksjonelt for brukeren. Det har vi gjort med blant annet å gi det et buet tak og mørke fasadeelementer.

Tekst og foto: Ole Harald Dale