EFG Scandinavias første store løfteoppdrag var å montere 60 vindmøller i Sverige. Foto: EFG Scandinavia

EFG Scandinavia sikter mot bygg- og anleggsnæringen

Kranfirmaet EFG Scandinavia startet med flere oppdrag for vindkraftnæringen i Sverige og vil nå ha oppdrag både fra bygg og anlegg samt fra olje og gass.

Daglig leder Tom-Roar Solhaug i EFG Scandinavia (fullt navn er Ems-Fehn Group Scandivania AS) forteller at firmaet kan utføre store løfteoperasjoner, samt engineering-tjenester og transportoppdrag.

Del av stort konsern
Firmaet er en del av Ems-Fehn Group fra Tyskland, som består av 23 selskaper, og kan trekke på kapasitet og kompetanse i søsterselskapene.

– Vi leaser kraner fra Tyskland og Nederland til konkrete prosjekter. Kranene transporteres til stedet de skal brukes på vei eller skip. Den største kranen vi har brukt til nå er en CC3800, kalt "The Beast", som har en egenvekt på 1.000 tonn, bom på 141 meter og løfter 105 tonn i 130 meters høyde. Den har vi brukt til å løfte på plass de øverste delene på 60 vindmøller på et prosjekt i Nord-Sverige. Vi har også to 500 tonnere og flere mobilkraner og beltekraner som tar opptil 200 tonn. For å få tak i stort nok utstyr jobber vi tett med to store kranfirma fra utlandet, sier Solhaug.

ISO-sertifisert
EFG Scandinavia ble etablert i 2017 og hadde full drift fra juni i år. Firmaet har i dag 25 fast ansatte og i snitt 15 innleide. Hovedkontoret ligger på Kokstad i Bergen. EFG Scandinavia har Norden og Nord-Europa som nedslagsfelt.

Forventet omsetning i år er 40-45 millioner kroner. Det er ISO-9001 og ISO-14001 sertifisert og det arbeides med ISO-45001-sertifisering. Solhaug sier det er viktig med tett oppfølging av løfteoppdragene og satsing på HMS. Han besøker hvert prosjekt en ang per måned. Firmaet er eid av søsterselskapene i Ems-Fehn Group og av daglig leder.