Thorhild Widvey og Monica Mæland under en pressekonferanse i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Departementet: Mælands SMS-er ble ikke journalført

Næringsdepartementet sier nå at SMS-ene mellom Monica Mæland (H) og Thorhild Widvey om Statkraft-vervet ikke ble journalført. Det er svært alvorlig, mener Martin Kolberg (Ap).

Etter at NRK ba om innsyn i sms-ene, skrev Næringsdepartementet i forrige uke 28. juli at SMS-ene hvor Mæland personlig saksbehandlet utnevnelsen av Thorhild Widvey er journalført, men at de unntas innsyn.

Torsdag skriver næringsministerens medarbeidere til NRK at SMS-ene ikke er vurdert som journalpliktige, og er derfor ikke journalført. Dette får lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg, til å reagere kraftig.

– Det er klargjort for bestandig at all SMS-utveksling som har betydning for sakens utfall skal journalføres og kunne offentliggjøres, sier han.

– At man bruker en uke på først å si at man har journalført dem, for så å si at man ikke har gjort det, det inviterer i hvert fall ikke til økt tillit, for å si det på den måten, sier Kolberg. Onsdag truet han Mæland med å ta utnevnelsen av Widvey som styreleder i Statkraft opp i komiteen.

Mæland og Widvey er partifeller og satt sammen i regjeringen da sistnevnte var kulturminister mellom 2013 og 2015.