Dampsaga barnehage

Fra venstre: Kari Fossan Ruud, Margit Engnæs Hoff og Bjørn Kristian Hole.

Himlingene er høye og energiforbruket lavt på Dampsaga barnehage.

Fakta

Sted: Kongsberg
Prosjekttype: Barnehage
Entreprisekostnad inkl. mva:
35 millioner kroner
Bruttoareal: 1.200 kvm
Byggherre:
Kronen og Albatross barnehage
Rådgiver byggherre: Prosjekttjenester
Totalentreprenør: Consto Øst
Arkitekt: ALT. Arkitektur
Rådgivere: RiB: Will Arentz l RiBr: STEG l RiAk og ByFY: Rambøll l RiG: Golder Associates l RiV: Sweco l RiE: Multiconsult
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: ABO oppmåling l Trykktesting/termografering: Omega Energi l Byggevarer: Carlsen Fritzøe Stiltre l Isolasjon: Br. Sunde l Vinduer: Norgesvindu l Prefab. trapper: Nor Element l Prefab. Dekker: Spenncon l Konstruksjons-
stål: Næsset Mek. Verksted l Grunn-
arbeid: Kongsberg Entreprenør l Stålisolering/ branntetting: RB Brannsikring l Lekeapparater: IF Sport & Anlegg l Flettverksgjerder: RØA Gjerdefabrikk l Tømrerarbeider: Mesterbemanning l Alu.dører og branngardin: Umbra produkter l Blikkenslager: Haukjem l Radon-
sikring: Radonmannen l Lett-
takelementer: Lett-Tak l Kjerne-
boring: Kongsberg Betongsaging l Solavskjerming: Lunex l Rivning: Øst-Riv Gulvbelegg: Buer Tapet & Gulv l Maler: Byggmal l Dører: Jeld-Wen l Systemvegger: Moduvegger l Systemhimling: Space Glass & Byggmontering l Fast inventar: ST. Skoleinventar l Lås og beslag: KABA l Rekkverk: GBS Produkter l Rør og ventilasjon: Oras l Elektro: Ing. Mosness Norstad l Løfteplattform: Ciebes Lift Norge l Brønnpark: Sør-Norsk boring

Både naboer, foreldre og lokalavisen har priset Kongsbergs nyeste barnehage. Dampsaga barnehage er et topp moderne lavenergibygg hvor byggherre virkelig har vist hvor skoen trykker.
– Vi hadde klare meninger om hvordan vi ville ha det, og vi har brukt mye ressurser på å få det slik, sier en av de to initiativtakerne til bygget, Margit Engnæs Hoff. Kollega Kari Fossan Ruud bekrefter at det har vært flott å få bygge sin egen arbeidsplass. De er to av fem eiere i prosjektet.
– Vi er strålende fornøyde. Barnehagen er absolutt bygd for oss. Verneombudet vårt sier at hun gleder seg til å komme på jobb, vi har fått lyse og trivelige lokaler hvor det er høyt under taket, og vi har fantastisk fine temarom, sier Ruud.
– Ungene trives også. Mange var ikke utendørs på flere dager, men ville heler utforske og oppleve den nye barnehagen, forteller Margit Engnæs Hoff.

Alle gode ting er tre
Og det er et flott bygg de omtrent 100 ungene i Dampsaga barnehage har fått til å boltre seg i. Det rundt 1.200 kvadratmeter store bygget har to etasjer, og opptil seks meters himlingshøyde på det meste. Barnehagen er delt inn i seks avdelinger, men er ellers svært åpen og felles, med et åpent auditorium som også fungerer som en liten gymsal, komplett med matter, baller og ribbevegger i spreke farger.
Gulv, tak og vegger er preget av hvitlasert treverk, og er tro til den arven som kommer med navnet Dampsaga og sagbruket som barnehagen er oppkalt etter.

Arkitekt Einar Lunøe i ALT. Arkitektur har skapt et moderne og spennende trebygg.
– Panelet består av bord i varierende størrelser. Det er ikke snakk om noe hyllevare, sier anleggsleder Bjørn Kristian Hole i Consto Øst til Byggeindustrien, og lar hånden gå over veggen inne på barnehagen.

Nye i byen
Hole forteller at siden totalentreprenør Consto Øst er forholdsvis nye i Kongsberg-området, har de virkelig gått inn for å skape et godt navn for seg med barnehageprosjektet.
– Det står på visittkortene våre at vi holder det vi lover, og det står vi ved. Selv om dette har vært et forholdsvis lite prosjekt, har det mange finurligheter ved seg, og blir på en måte et referanseprosjekt for oss i Kongsberg. Det er jo et spesielt bygg, og jeg tror det kan bidra til å bygge omdømme, sier han.

Fikk opp dampen
Margit Engnæs Hoff og Kari Fossan Ruud begynte å se på mulighetene for å bygge en ny barnehage i Kongsberg etter flere tiår med barnehagearbeid i kommunen, og ønsket å samle Kronen og Albatross barnehage inn under ett tak. Fire entreprenører leverte tilbud på prosjektet, og 4. august i fjor kunne Consto starte rivearbeidet på tomten. Entreprenøren fikk virkelig opp dampen, og til jul hadde de fått tett bygg.
26. juni kunne de overlevere bygget, tre dager før avtalt tid, til tross for utfordrende prosjekteringsrunder underveis.
– Økonomien ble et lite puslespill for byggherre, og vi måtte ta noen grep for å gjøre bygget billigere. Det lå inne en kjeller i anbudspapirene, men for å få ned prisen fant vi en løsning med å legge inn en halv etasje for teknisk rom inne blant mønene, sier anleggslederen.

Barnevennlig byggeperiode
Bjørn Kristian Hole trekker frem en stor prosjekteringsgruppe og korte beslutningsveier som nøkkelen til at det skulle gå an å legge inn så store endringer i planen og samtidig ferdigstille prosjektet på under et år.
– God kontakt og et godt forhold til byggherre og byggherres rådgiver i dette prosjektet har kanskje vært vel så viktig for gjennomføringen, utdyper Hole.
Barnehagen er reist med et bæresystem i stål med etasjeskillere i hulldekker og takelementer fra Lett-Tak. I tillegg til en påkostet finish i tre både utvendig og innvendig, er barnehagen også utstyrt med et stort og moderne utomhus- og lekeområde, samt et eget lite leketårn dimensjonert for små kropper.
I tillegg til stramt tidsskjema og endringer i planene har entreprenøren også måttet ta hensyn til nabobarnehagen som har hatt sitt uteområde syv-åtte meter unna byggeplassen. Trafikk til og fra byggeplass har blitt lagt opp for å ikke påvirke skoleveien, en sikkerhetssone har vært opprettholdt mot grensen til barnehagen, og arbeidsaktiviteten har blitt lagt opp etter timeplanen hos naboen.
– I samarbeid med byggevareforhandleren vår delte vi også ut Consto-refleksvester til alle barnehagebarna og til skolene i nærheten, forteller Hole.
Dampsaga barnehage er bygget som lavenergibygg, og har blitt målt til en tetthetsgrad nede på 0,5.
– Vi har fått valgt gode løsninger, og vi har hatt pålitelige utførende i prosjektet som har fulgt planene på en god måte, uttaler Hole.