Comfort Hotel Xpress Central Station

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Etter AF Gruppens totalrehabilitering av Skatteetatens gamle lokaler er Fred Olsens gate 11 nå åpnet som Choicekjedens andre Xpress-hotell i Oslo.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Ombygging og rehabilitering til hotell

BTA: 5.380 kvm

Byggherre: Fred Olsens gate 11

Totalentreprenør: AF Gruppen

Kontraktssum eks mva:
120 millioner kroner

Arkitekt: Mellbye Arkitektur Interiør

Interiørarkitekt: HAEG HOLM

Prosjekt- og byggeledelse:
AEH Prosjekt

Rådgivere: RIB: Bracon l RIBR, RIA, RIFY: Norconsult l 3. partskontroll RIBR: Asplan Viak l RIV: Erichsen & Horgen l RIE: Heiberg & Tveter

Underentreprenører/leverandører: Blikkenslager: Follo Tak & Vedlikehold l Innv. tømrerarbeider: Niceastro l Malearbeider, tapetserer og himling: Artea Malerservice l Lås og beslag: Lås & prosjekt l Permanent taksikring: Noracon l Brannisolasjon, klimavegg, fasadeelementer og -montering, utforinger, tømrerarbeid i fasade: Byggimpuls l Elektro: Powertech l Ventilasjon: Haaland Klima l VingCard nøkkelsystem: Assa Ambloy Hospitality l Branngardin/røykluke: Bramo Glass og Klima l Rivningsarbeider, grunn- og utomhusarbeid, anleggsgartner: Norsk Gjenvinning l Stål- og metallarbeider: EMV Construction l Gulvlegger, tepper og belegg: Intep l Parkett: Bo Andren Norge l Mur-, puss- og flisarbeider: Mur-Puss og Flisekspert l Solavskjerming og fast innredning: Nerliegruppen l Tekking: Protan l Glassfasade: Arcers l Stikking: Asker Oppmåling l Heis: Heisplan l Innv. dører: Daloc l Systemhimling: Oslo Bygginnredning l Levering lister: Miljølist l Dør- og listmontering: Ergane l Terrazzoarbeider: AMT Terrazzo l Gulvavretting: Gjøvik Gulvavretting l Innv. trapper: Nor Element l Kjøkkeninnredning: Sigdal l Innredning og garnityr våtrom: Hansgrohe l Stål- og branndører: Atlas Industrier l Datagulv: Nivell System l Rør: Eriksen og Jensen

– Konseptet med Xpress-hotell har vært en kjempesuksess fra da vi åpnet dørene på Comfort Hotel Xpress Youngstorget i 2011. Nå åpner vi Xpress-hoteller samtidig både her i Oslo og i Tromsø. Xpress skal stikke seg ut med å tenke nytt og utfordre det etablerte. Kombinasjonen av sentrumsbeliggenhet, innovativ bruk av teknologi, høy kvalitet og lav pris har gjort konseptet til en vinner i sitt segment. Xpress skal være det utradisjonelle budsjett-hotellet, sier branddirektør i Comfort Xpress, Simen Vinge.

Mens Nordic Choice Hotels er leietaker, finner vi Lille Frøen Tomteselskap AS bak byggherrenavnet Fred Olsens gate 11 AS. Med en kontraktsverdi på 120 millioner kroner har AF Gruppen Norge altså hatt totalentreprisen for det 5.380 kvm store prosjektet. Opprinnelig rammetillatelse er ført i pennen av Arkitektkontoret Poulsen/ Pran Arkitekter. Mellbye Arkitektur Interiør ble valgt til å videreføre prosjektet både som ansvarlig søker og arkitekt. Prosjektet ble noe endret, blant annet ved at antall hotellrom ble økt betraktelig.

– Nabobyggene på hver side inngår i et bevaringsområde, men ikke Fred Olsens gate 11. Byantikvaren hadde likevel sterke synspunkter på utformingen av fasaden. Man har derfor valgt å beholde en del av fasadeuttrykket fra slutten av 1950-tallet når en ny utforming skulle finne sted. Nå er det klare likheter, selv om det ikke er en kopi, forteller arkitekt Dag Eckhoff i Mellbye Arkitektur Interiør AS om det tidligere kontorbygget.

– Utfordringen var begrenset himlingshøyder og en del skjeve dekker. Vi måtte prosjektere ut i fra en tenkt situasjon som vi måtte tilpasse på stedet, sier Eckhoff.

Mellbye Arkitektur Interiør har hatt mange oppdrag for den samme byggherren. Også etableringer av nye hoteller i bygg med andre opprinnelige funksjoner, som Quality Hotel 33 og Comfort Hotel Grand Central i Oslo. Interiørarkitekter for Xpress-hotellet i Fred Olsens gate er Haeg Holm.

– Kontoretasjene var i byggherrens regi stort sett revet da vi startet opp. Vi foretok en del riving i underetasjer, i første etasje og et tidligere takoppbygg. I første etasje bygget vi en lobby med backoffice og et nytt inngangsparti. Men også nye personalrom, en vareinngang og et nytt innkjøringsområde opp til en bakgård og ned til en garasjekjeller med parkering. Fra andre til sjette etasje er det fra råbyggsnivå nå etablert 167 hotellrom av ulike størrelser. Der vi rev på taket er det nå etablert en penthouse-liknende toppetasje med takleiligheter med utsikt, forteller AF Gruppens prosjektleder Torstein Lange Larssen.

Ny interntrapp
– Det var en utfordring med inngangen til hotellet og hoved-trappen. For å slippe å gå ut på gatenivå for å komme opp i hotelletasjene, så ble det etter ønske fra byggherre lagt inn en interntrapp opp til andre etasje. Denne løsningen ble veldig god. Vi mistet et hotellrom, til gjengjeld fikk vi en hensiktsmessig kommunikasjon fra lobbyen og opp til det eksisterende hovedtrapperommet, forklarer Eckhoff.

Varme- og kjølesentralen er plassert i kjelleren og er tilknyttet Hafslund fjernvarme.

– Råbyggets geometriske utforming gjorde det nødvendig å etablere etasjevise tekniske rom med tilhørende etasjevis ventilasjon. Bygget er for øvrig transformert fra 240 til 400 Volt. Prosjektet er bygget etter Tek 07 og har moderate krav til energiforbruk, sier Lange Larssen.

Fiberbetong
De nye brystningselementene og søylefundamentene i Fred Olsens gate 11 samsvarer i prinsippet med byggets tidligere fasadestruktur. Det er kortreiste fasadeelementer fra Byggimpuls i Aurskog, laget av glassfiberarmerte tynnveggede betongelementer levert med skjult innfesting. De kan være opptil 80 prosent lettere enn tradisjonelle elementer og kan spesialdesignes for de fleste fasadeuttrykk.

– De er gjennomfargede, her er de levert i en betongfarge, med en strukturert overflate som bærer preg av varighet og bestandighet. Første etasje er kledd med sort basalt fra Kina, sier Lange Larssen.

Fred Olsen gate 11 ligger inn mot kollektivknutepunktet Jern-
banetorget og Sentralstasjonen.

– Foruten de tradisjonelle utfordringene med drift av byggeplass og alt som skal gjøres på kort tid, er det alltid krevende med logistikk i sentrumsnære områder. Her er det trikkespor, busser og holdeplasser langs fortauet. Vi fikk leie en stripe av fortauet av kommunen. På grunn av et edderkoppliknende nett av ledninger og kjøreledninger for trikken, kunne vi ikke bruke kran. Med suksess brukte vi heller en fasadeheis i bakgården for vare-
transporten ut og inn, sier Lange Larssen.

I tillegg til hotellet er også Olav Thon Gruppen leietaker i første etasje i Fred Olsens gate 11. Der vil det sannsynligvis bli et nytt serveringssted som skal drives vegg i vegg med hotelldriften. Men hotellet har ingen egen restaurant.

– Det er mulig å kjøpe frokostprodukter i lobbyen, samt snacks og drikke gjennom hele dagen. Vi har ingen samarbeidsavtale med restauranten, men hvis den blir bra vil vi anbefale den for våre gjester på lik linje med de mange andre gode restaurantene i byen, bekrefter Vinge.

Kommer flere
Vinge mener kombinasjonen av det produktet og den sentrale beliggenheten gjør Xpress-hotell veldig attraktivt i segmentet. Han ønsker å tilby konseptet flere steder i Norge og i Skandinavia.

– Vi ønsker å etablere 15 Xpress-hoteller i Norden de nærmeste årene, men har ikke mulighet til å avsløre konkrete planer på nåværende tidspunkt, sier han.

– Vi hadde kanskje i utgangspunktet trodd at enkelte aktiviteter ville ta kortere tid enn beregnet. Men har samtidig hatt anledning til å takle forsinkelser på en slik måte som ikke har ødelagt for den totale fremdriften. Vi la opp løpet slik at Choice kunne starte opp med sin møblering en måned før overlevering, påpeker Lange Larssen.