CO2-utslipp i ti år uten rensing på Mongstad

Stikk i strid med regjeringens løfte om CO2-rensing ved StatoilHydros gasskraftverk på Mongstad i 2014, åpner politikerne på Stortinget for å utsette rensingen i ti år.

Da gasskraftverket ble godkjent, inngikk regjeringen og StatoilHydro en avtale om at renseanlegget på Mongstad skulle stå ferdig i løpet av 2014. Men en enstemmig energi- og miljøkomité på Stortinget vil utsette renseanlegget. Politikerne vil først ha erfaringer fra testsenteret på Mongstad før de åpner for investeringer til renseanlegg for gasskraftverket.

Fremskrittspartiets miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen sier til Bergens Tidende at «politiske vedtatte tidsfrister ikke er måten å gjøre det på når målet er å redde verden. Her må ingeniørkunsten få arbeide, og da kan vi ikke vedta suksess».

Hans kollega i energi- og miljøkomiteen, Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) sier at innstillingen fra komiteen ikke skal være en sovepute. Men det er viktig å sikre seg erfaringer fra testanlegget først, sier hun.

Komiteens leder Gunnar Kvassheim (V) sier at «erfaringer fra testsenteret skal inkluderes før investeringsbeslutninger tas».

Regjeringspartiene på Stortinget erkjenner at det kan innebære en utsettelse å inkludere erfaringer fra testsenteret, men de mener at regjeringens tidsplan likevel står fast.

Miljøorganisasjonen Zero mener at erfaringer fra testsenteret ikke vil være av avgjørende betydning for renseanlegget på Stortinget, og mener det vil være mer verdifullt for den globale teknologiutviklingen å bygge et fullskala anlegg raskt.