Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Byrådet i Oslo vil gjøre det lettere å bytte til yrkesfag

De rødgrønne i Oslo ønsker et prøveprosjekt som gjør det enklere å bytte over til yrkesfag fra studiespesialisering på videregående skole.

– Vi har enorme behov for fagarbeidere på mange områder i årene fremover. Vi vil gjøre det enklere å velge å ta yrkesfag på videregående, sier Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo, til Klassekampen.

Han mener at et slikt prosjekt kan øke antallet elever som velger yrkesfaglig utdanning. I dag er det lettere å bytte over fra yrkesfag til studiespesialisering, enn det er å bytte motsatt vei. Da må man i tilfelle begynne utdanningsløpet på nytt. Byrådet vil ha en prøveordning som går ut på at elever som vil bytte til yrkesfag fra studiespesialisering kan gå rett inn på andre året i utdanningsløpet.

Prøveordningen er en del av byrådets yrkesfagmelding som kommer til høsten. Før ordningen kan komme på plass, må den godkjennes av Utdanningsdepartementet.

– Det er nok mange som begynner på studiespesialisering som finner ut at de ikke er så motivert for det, men tanken på at man må begynne helt på nytt er nok lite motiverende for å bytte over, sier Johansen videre til avisen.

Johansen håper prøveordningen kan være på plass fra skolestart høsten 2017.